L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i actual viceprimera secretària del PSC, Núria Parlon, va oficialitzar ahir la seva voluntat de fer un pas endavant en el sí del partit i el pròxim 15 d'octubre es presentarà a les primàries per aspirar al lideratge dels socialistes catalans. Parlon vol imprimir una nova velocitat al partit a partir del pròxim congrés del mes de novembre perquè es pugui fer una «refundació col·lectiva» de la il·lusió per «reconnectar el partit amb la societat, enfortir-lo i rellançar-lo».

Núria Parlon vol que el del mes de novembre sigui el congrés de la suma i la unitat, valors imprescindibles, va explicar, per renovar amb èxit el partit. Ella s'hi presenta per liderar-lo, però deixa totes les portes obertes i no posa línies vermelles perquè abans o després de les primàries es puguin donar fórmules de direcció bicèfala o fins i tot es pugui presentar una candidatura conjunta amb l'actual primer secretari, Miquel Iceta.

D'Iceta, Parlon va dir que el seu paper serà imprescindible en el futur del partit: «Podem fer una candidatura conjunta o anar per separat, però amb la mateixa voluntat d'unitat», va dir sobre les converses amb Iceta. Reconeix que és possible arribar a «acords de bicefàlia», però no amaga tampoc els dubtes perquè aquesta possibilitat acabi arribant a bon port: «No sé si serem capaços».

L'alcaldessa de Santa Coloma també va assegurar que l'esperit de renovació que vol impregnar al PSC no està renyit amb la no-renovació de noms i centra els objectius dels procés congressual a «recuperar l'esperit del 78» per reconnectar amb la societat i fer del PSC un partit competitiu de la política catalana i situar-lo al centre de l'acció política: «Hem de fer una refundació col·lectiva de les forces, les ganes i la suma».

Sobre el dret a decidir, un dels punts de discrepància entre els diferents corrents existents en el si del PSC, Parlon va lamentar que si bé els socialistes «defensaven» el dret a decidir, el fet que ara aquest s'hagi «assimilat a l'autodeterminació» fa que no es pugui estar a favor d'allò que no passi pel diàleg. «Volem trobar un espai entre l'immobilisme i la ruptura perquè la sobirania no es construeix des de la ruptura».

En relació amb la proposta concreta de celebrar un referèndum a la canadenca a Catalunya si fracassa la reforma constitucional, Parlon ha insistit que aquest és un «pla B» al qual només s'hauria d'arribar un cop s'hagi explorat l'opció de la reforma federal de la constitució.