El Partit Demòcrata Català (PDC) presentarà al·legacions davant el Ministeri de l'Interior per defensar «amb totes les conseqüències» les seves sigles. Així ho va anunciar ahir en declaracions a RNE el portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, després que Interior frenés la inscripció de la formació hereva de Convergència advertint que ja hi ha partits amb denominacions similars.

Segons Homs, l'argumentació d'Interior té «poc sentit comú i poc sentit jurídic», perquè existeixen prop de 70 partits registrats amb la paraula «demòcrata» i uns 40 amb la paraula «català», de manera que de moment el PDC no es planteja buscar un nom alternatiu.

«Defensarem el nom que hem aprovat», va subratllar Homs, que a més va retreure a Interior la seva «desafortunada» al·lusió a la llei de partits per alertar de la possible il·legalitat de les referències a la «unilateralitat» cap a la independència contingudes en els Estatuts del PDC aprovats en el seu procés fundacional del mes de juliol passat. Homs va recordar que la llei de partits polítics es va fer pensant en la il·legalització de Batasuna, «per impedir que aquells que no condemnaven la violència poguessin formar part d'un sistema polític democràtic». Per això, va dir, el Ministeri de l'Interior «en va fer un gra massa» amb aquesta referència dirigida al PDC, ja que «es pot no compartir» els postulats independentistes, però en aquest cas es reivindiquen «de forma pacífica i democràtica».

Després d'entrevistar-se ahir amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, Homs va assenyalar que «toca moure fitxa» als socialistes i a aquells partits que estiguin per un canvi de Govern i va recalcar que una de les seves condicions per facilitar-ho és que es constitueixi una comissió parlamentària per buscar una solució política per a Catalunya. «Farem el possible i l'impossible perquè no hi hagi un Govern del PP», va recalcar Homs, que demà acudirà amb la família a la manifestació independentista a Barcelona.

Sobre la designació i posterior renúncia de l'exministre José Manuel Soria en el Banc Mundial, Homs va exigir que des del Govern «s'assumeixin responsabilitats». El portaveu del PDC al Congrés, va acusar el PP de practicar l'«amiguisme» amb l'intent de nomenament de Soria i de caure en el «caciquisme» en intentar impedir que Luis de Guindos doni explicacions davant el ple.