Milers de persones -12.000 segons els organitzadors i 7.000 segons la policia- es van manifestar ahir a Perpinyà per reclamar a l'Estat francès que inclogui "País Català" al nom de la macroregió del sud que engloba la Catalunya del Nord. El govern de Manuel Valls ha de pronunciar-se a l'octubre sobre la nova designació oficial del territori. Els manifestants consideren que l'elecció del Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló Migdia-Pirineus (que aposta pel nom Occitània) obvia la identitat, la llengua i la cultura catalanes. Amb càntics i balls de gegants, la marxa va recórrer els carrers del centre de la capital del Rosselló fins arribar al Castellet. Des d'allà, personalitats polítiques catalanistes van aprofitar per demanar que hi hagi més autogovern per a la Catalunya Nord.

Sota la capçalera "Sí al País Català", la manifestació es va iniciar a les tres de la tarda des de la plaça d'Aragó de Perpinyà, on els organitzadors van deixar anar a l'aire desenes de coloms blancs per simbolitzar l'esperit pacífic de la marxa. Balls de gegants i actuacions amb gralles van amenitzar la marxa, a la qual es van sumar alcaldes, regidors i altres càrrecs electes de la Catalunya Nord, a més d'activistes del catalanisme polític, personalitats del món intel·lectual i cultural, representants d'entitats socials i educatives, de sindicats agrícoles i associacions empresarials. De manera simbòlica també es va passejar un taüt per escenificar que el nom d'Occitània pot suposar la "mort" de la llengua i la cultura catalanes a l'Estat francès. Així mateix, els manifestants es van aturar uns minuts davant la seu de la Prefectura per cantar l'Himne dels Segadors.

Després de recòrrer els principals carrers del centre de la capital del Rosselló, la marxa va acabar al Castellet, on els organitzadors van exigir a l'Estat francès que escolti el clam ciutadà i preservi la identitat catalana. Alguns dels que van prendre la paraula, com el portaveu del SEM o el president de CDC a la Catalunya del Nord, van demanar més autogovern per a la Catalunya Nord, a l'estil del que passa a Còrsega. "Per què ells ho tenen i nosaltres no? Ho tenen perquè van lluitar", va defensar Francesc Bitlloch, del col·lectiu SEM, que va apostar per un Estatut propi.

La vicealcaldessa de Perpinyà, Anabelle Brunet, va fer una crida a mantenir la "unitat" de la reivindicació dels darrers mesos a favor d''Occitània-País Català per "fer respectar una minoria". "Els catalans som minoria com Occitània ho és a França o França dins Europa", va dir. De fet, només un dels catorze departaments és català, va recordar Jordi Vera, que va deixar clar que no hi ha cap conflicte obert amb els occitans. "No tenim cap problema amb els occitans però nosaltres no som occitans. Ens trauran la identitat si mantenen el nom Occitània per a tots", va assegurar.

Crítiques a l'opció aprovada

Manifestants i portaveus d'entitats de la Catalunya Nord van carregar contra la presidenta del Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló Migdia-Pirineus, Carole Delga, que al juny va aprovar l'opció ?Occitània com a nom oficial de la macroregió que aplega Tolosa i Montpeller. Al nom d'Occitània, va decidir afegir-hi el subtítol "Pirineus Mediterrània" per destacar els reclams turístics de la regió.

Prèviament, es va encetar una consulta ciutadana. Des del 9 de maig fins al 10 de juny, tots els majors de 15 anys residents al territori que poguessin acreditar l'existència d'un telèfon mòbil van poder votar a través d'Internet o bé de manera presencial, a partir de butlletes repartides a la premsa local. Del total de 203.993 vots emesos, el 44,9% va preferir l'opció Occitània, seguida de Llenguadoc-Pirineus (17,91% i 35.310 vots), Pirineus-Mediterrània (15,31% i 31.867), Occitània-País Català (12,15% i 24.784) i, finalment, Llenguadoc (10,01% i 20.434).

Petició de referèndum

Les entitats que reivindiquen el nom "Occitània-País Català" critiquen que no es convoqués un referèndum i que, amb la seva decisió, la presidenta del Consell Regional hagi "confiscat la democràcia al territori". Ara correspon al consell de ministres francès pronunciar-se sobre la polèmica qüestió. Ho farà al llarg del mes d'octubre un cop el Consell d'Estat -màxim òrgan jurisdiccional- dirimeixi sobre la legalitat del procés d'elecció del nom. El govern socialista de Manuel Valls pot ratificar la designació ja presentada o bé triar-ne una de diferent.