El titular del Jutjat de Boltanya ha citat com a investigats els monitors del grup Scouts Escorta Xaloc de Sabadell, al qual pertanyia la menor de 15 anys que va morir el passat 19 de juliol al precipitar-se al buit durant una excursió nocturna al canó d'Anyisclo. Els monitors del grup han estat acusats d'un presumpte delicte d'homicidi imprudent, segons va avançar ahir la cadena SER.

La decisió del jutge, que també imputa a l'entitat juvenil i de la qual la Guàrdia Civil d'Osca encara no té coneixement, es basa en el fet que l'organització no comptava amb personal titulat en alta muntanya per dirigir l'activitat, així com en la carència de permisos per realitzar l'excursió.

Una sortida accidentada

La menor va morir en precipitar-se uns 15 metres durant una excursió nocturna pel barranc de la Fuen Blanca del canó d'Anyisclo, als pirineus d'Osca, en la qual participaven una altra vintena de companys i els monitors que els acompanyaven. El cos de la jove va ser evacuat l'endemà de l'accident pels membres del Grup de rescat i Intervenció en Muntanya de la Guàrdia Civil de la localitat de Boltanya, en una operació en la qual també van participar un metge i un helicòpter de Benasc.

La víctima formava part del grup escolta Xaloc de Sabadell, una vintena de nois i noies acompanyats per tres monitors que es trobaven acampats a la vall de Vio, al congost d'Anyisclo.

La caiguda, segons van explicar

fonts del Govern d'Aragó, es va produir durant una marxa nocturna pel Parc d'Ordesa, concretament entre el paratge conegut com a Fuen Blanca i el refugi de Góriz. La

noia, segons sembla, va relliscar i

va caure per un barranc, fins on els seus companys van baixar, van confirmar que estava viva i van parlar amb ella, però no van poder donar l'alerta al telèfon d'emergències fins més tard. Ho va aconseguir una de les monitores, després d'accedir a una zona amb cobertura, que va comunicar al 112 que la noia havia caigut i que semblava que s'havia trencat una cama. El 112 es va posar en contacte amb la Guàrdia Civil i, segons les fonts de l'Executiu aragonès, els van comunicar que no podien actuar amb l'helicòpter fins que no es fes de dia. L'endemà, quan els agents van baixar fins al barranc, la noia era morta, un desenllaç que podria haver-se produït a causa d'algun traumatisme intern, segons les esmentades fonts.

La majoria dels menors van ser traslladats en vehicles de la Guàrdia Civil i la resta en l'helicòpter al pavelló d'esports d'Ainsa, on van ser rebuts per psicòlegs i personal sanitari del Govern aragonès.

La commoció de casa

L'Ajuntament de Sabadell va decretar arran dels fets dos dies de dol oficial pel tràgic accident d'Osca. El consistori va fer públic un comunicat en el qual va lamentar els fets ocorreguts, i també es va habilitar un dispositiu tècnic destinat a fer totes les gestions necessàries per fer l'acompanyament i suport als familiars de la víctima durant els dies posteriors a la mort.