Curs nou, problemes vells

«Ensenyament obliga els alumnes de secundària a dinar a quarts de quatre!»

12.09.2016 | 19:50
Curs nou, problemes vells

Amb el començament del curs escolar els pobles i ciutats experimenten un canvi substancial en la seva rutina i costums. S´han acabat les vacances i les famílies s´adapten a la realitat que, llevat breus parèntesis de descans per Setmana Santa o Nadal, es mantindrà invariable fins que torni el juny i, amb aquest, l´inici d´un nou període estival. Ara toca portar la mainada al cole, estacionar en doble filera davant mateix de l´entrada perquè, és clar, les pobres criatures no poden caminar vint metres, desar el cotxe amb els quatre intermitents funcio­nant i que es fotin els altres, discutir-se amb l´agent cívic o el policia municipal que intenta posar un xic d´ordre entre tant de mareig circulatori i traginar el mal humor matinal que ni tan sols podrà apaivagar un esmorzar decent. Davant d´aquesta problemàtica, a Cassà de la Selva han decidit adequar el projecte Kiss and go habilitant zones especials per a aquest «petó i adéu» que mereixeria ser imitat.

A Girona, l´Ajuntament s´ha gastat 118.000 euros en algunes actuacions de millora de les instal·lacions, bàsicament en temes de mante­niment, ajustar tancament de finestres, por­tes malmeses o canvis de radiadors per prepa­rar l´arribada d´un hivern que no sabem què ens té reservat. Segueixen encara, però, escoles en barracons que s´afegeixen al miler que hi ha a tot Catalunya suplint com poden la manca de nous centres i noves aules, una situació que, segons la presidenta de la Fapac, Montse Conejo, no es podrà reconduir fàcilment mentre la Generalitat no destini el 6% del producte interior brut que, segons la llei d´educació de Catalunya, «s´hauria d´haver assolit l´any 2015». Com l´any passat, tampoc s´ha reduït la ràtio d´escolars per classe, ja que si en alguns casos s´han suprimit aules, s´ha optat per repar­tir la mainada de tal manera que els mestres segueixen tenint el mateix nombre d´alum­nes i, en alguns casos, fins s´ha incrementat.

I pel que fa als horaris, continua el problema derivat d´una gran hipocresia institucional. Mentre el Parlament de Catalunya crea una ponència per elaborar propostes encaminades a racionalitzar els horaris i adequar-los progressivament als paràmetres europeus, el Departament d´Ensenyament de la Generalitat obliga els alumnes de secundària a dinar a quarts de quatre de la tarda! És així com se suposa que s´ha d´educar la mainada en els hàbits saludables i en la sensata homologació europea? Educar, que deriva directament del verb llatí educare, vol dir també «criar» o «nodrir per fer créixer» i és justament en l´etapa de l´institut on s´hauria de potenciar més i millor aquest factor decisiu del creixement físic i intel·lectual. Enguany, a Girona s´ha aconseguit que l´institut Carles Rahola pugui tenir servei de menjador, ja que s´ha arribat a un acord per compar­tir-lo amb l´escola veïna de Taialà de tal manera que, com a mínim, els alumnes de l´institut podran dinar just a l´hora en què s´acabin les classes. Sens dubte ha estat aquest un bon acord però tanmateix aquesta solució no obvia la realitat estructural d´uns horaris irracionals que perjudiquen seriosament el desenvolupament dels nostres joves.

Suposo que els canvis no deuen ser fàcils en un estament com l´educatiu. El professor de sociologia de la UB Xavier Martinez Celorrio diu que «l´escola és l´única institució que no ha canviat de paradigma ni de format mentre que l´economia, la cultura i la vida quotidiana es regeixen per altres paràmetres». Un criteri semblant el trobem al llibre Educacionari, del professor Joan Manuel del Pozo, tot i que l´exconseller arriba a la conclusió que «sempre serà millor una escola amb finalitats educatives clares i mitjans limitats que no pas una escola amb mitjans brillants i finalitats confuses». En qualsevol cas, la scholé dels grecs, segueix essent l´espai d´activitat i de creativitat que entre avui i demà obre les portes a un nou curs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


La CUP vol proclamar la república abans que s´apliqui l´article 155

La CUP vol proclamar la república abans que s´apliqui l´article 155

? ERC i part del PDeCAT aposten per aixecar la suspensió de la independència si se suspèn...

On votar al referèndum de Catalunya

On votar al referèndum de Catalunya

El cens universal facilita que els ciutadans puguin votar en qualsevol col·legi electoral

Ciutadans i PSOE mantenen el seu suport al PP amb l´article 155

Ciutadans i PSOE mantenen el seu suport al PP amb l´article 155

?El secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, acusa populars i socialistes d'haver...


Dastis es mostra convençut que la Unió Europea donarà suport a l´article 155

Dastis es mostra convençut que la Unió Europea donarà suport a l´article 155

?El ministre d'exteriors alemany celebra que «hi hagi marge per negociar» ?Suïssa diu ara no es...

Mas paga 2,2 milions al Tribunal de Comptes i demana una pròrroga

Mas paga 2,2 milions al Tribunal de Comptes i demana una pròrroga

?Se li exigeix un total de 5,2 milions d'euros per les despeses generades per la consulta del 9-N...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema