El diputat de la CUP Benet Salellas va defensar ahir la crema de banderes espanyoles i de fotos del rei Felip VI durant la manifestació de l'esquerra independentista durant la tarda de la Diada passada. Els anticapitalistes rebutgen així que la Fiscalia hagi anunciat que investigarà els fets i algunes de les piulades de la CUP a Twitter fent referència a la protesta. Per a Salellas, l'acció s'emmarca en «els estàndards internacionals de la llibertat d'expressió», i va amenaçar de convocar cremes més massives de fotos i banderes si les institucions espanyoles i judicials insisteixen en «la repressió» d'aquests actes. «Continuarem lluitant, cremant i fent el que sigui necessari per la llibertat del nostre poble», va sentenciar.

El diputat de la CUP remarcar que la crema de fotos i banderes «és una pràctica que fem històricament com a moviment independentista», i ho va emmarcar «en un país on el foc forma part de la cultura popular de forma tan clara» per defensar que aquestes accions són «un instrument polític que hem fet servir moltes vegades i que continuarem fent servir». Per a Salellas, les cremes de banderes i fotos del cap d'Estat queden «perfectament enquadrats en els estàndards internacionals de llibertat d'expressió».

La posició del Govern

La consellera de Presidència, Neus Munté, va reconeixer ahir que al Govern no li «va agradar» la crema de banderes i de retrats del Rei al terme de la manifestació de l'esquerra independentista liderada per la CUP amb motiu de la Diada. Després de saber que la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert diligències per investigar la crema de fotos del Rei en la manifestació de la Diada a la qual va assistir la plana major de la CUP, Munté es va desmarcar d'aquests successos i va preferir posar l'accent en el «civisme» que va presidir la multitudinària mobilització independentista convocada per l'ANC i "mnium Cultural. «Preferim mil vegades haver participat d'una manifestació cívica on no es va produir cap incident, ni crema de banderes ni de retrats», va subratllar.