El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va defensar ahir des d'Aguilar de Segarra el paper dels micropobles -municipis amb menys de 500 habitants- "en la construcció de la Catalunya que estem imaginant". Per Puigdemont, és imprescindible fixar la gent al territori perquè el país sigui equilibrat territorialment i socialment i això passa, segons ell, "per trobar una fórmula d'asimetria positiva".

Puigdemont, durant el discurs inaugural de la II Convenció de Micropobles de Catalunya, va destacar la importància d'aconseguir que els petits pobles "tinguin prestacions en igual condicions que les grans ciutats", ja que, "si això es fa, i avui és perfectament possible, garantirem fixar la gent al territori de manera equilibrada". El cap de l'executiu també va reclamar que l'equilibri territorial "no es faci de qualsevol manera" i, per això, va reivindicar el paper que tenen els micropobles en aquest procés.

Algunes de les qüestions que caldrà abordar de manera prioritària són, segons Puigdemont, les telecomunicacions. Pel cap de l'executiu, són un instrument clau perquè municipis allunyats "tinguin eines que tendeixin a l'equitat amb les grans ciutats".

Altres elements que Puigdemont considera que caldrà revisar són el finançament, els serveis bàsics o l'agenda de prioritats de les administracions per assolir aquest equilibri. "És important que tinguem una mirada renovada i moderna sobre quin paper volem que juguin els municipis més petits en la construcció de la Catalunya que estem imaginant", va reblar el president.

La II Convenció de Micropobles de Catalunya Micropobles, ruralitat i futur es va celebrar ahir a Aguilar de Segarra després que fa dos anys tingués lloc a Pira. Segons la presidenta de l'Associació, Maria Carme Freixa, en aquesta edició s'han volgut abordar diferents aspectes "en positiu" de la realitat dels micropobles.

Freixa va apuntar que un dels objectius de l'associació és "fer de lobby i reivindicar les necessitats dels micropobles". En aquest sentit, una de les seves reivindicacions és que el Govern els tingui més en compte en l'elaboració de polítiques i normatives perquè, segons Freixa, "s'acaben fent des d'un despatx urbà amb mentalitat metropolitana i, quan ho hem d'aplicar, no ens encaixen a les nostres realitats".