Coalició entre Catalunya i Valencia per l'eix mediterrani

Puigdemont i Puig fixen un «nou marc de relacions» amb reunions bilaterals cada semestre

20.09.2016 | 08:22
Ximo Puig i Carles Puigdemont, moments abans de presidir la cimera del Corredor Mediterrani.
Ximo Puig i Carles Puigdemont, moments abans de presidir la cimera del Corredor Mediterrani.

Els governs valencià i català han iniciat un «nou marc de relacions» que es concretaran en reunions semestrals i convocaran una comissió tècnica permanent per realitzar «un seguiment real i quotidià» de les obres del Corredor Mediterrani. Així ho van acordar els presidents Ximo Puig i Carles Puigdemont en la seva trobada d'ahir a Valencià, on es va celebrar la cimera del Fòrum valencià pel Corredor Mediterrani i de la Taula Estratègica Catalana del Corredor Mediterrani.
«Tenim molts problemes conjunts, com el finançament, i l'ambició de poder treballar junts en tot el que beneficia els ciutadans de la Comunitat Valenciana i de Catalunya», va manifestar el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, als mitjans de comunicació després de la reunió amb el seu homòleg català. Per la seva banda, Puigdemont va assegurar que no es pot governar l'Estat «d'esquena al Mediterrani, als mediterranis, com no hi pot haver una economia pròspera ni una Europa bastant competitiva si el motor del sud d'Europa» no funciona bé.
El Corredor està «embussat per la falta de neutralitat» del Govern en la disposició de fons públics i es tracta d'una infraestructura que té un interès «molt més enllà» de les quatre comunitats del Mediterrani, ja que es tracta d'un assumpte europeu de «primera dimensió», va destacar Puig.
Els dos presidents van exigir que el Corredor Mediterrani figuri a l'agenda principal de les infraestructures europees, alhora que van demanar al Govern d'Espanya que «no continuï mirant cap a una altra banda».
La defensa pel Corredor i el seu «impuls definitiu» s'ampliarà a la resta de comunitats de l'arc mediterrani, segons van acordar els dos presidents, que van coincidir a dir que s'ha acabat el temps «de la reclamació» i d'abandonar «la fantasia pressupostària» i ha arribat «el temps de les execucions» de les obres corresponents, en paraules de Puigdemont.
«Qualsevol govern, del color que sigui, i esperem que no sigui el que ha incomplert les promeses, ha de saber que tindrà la gent del Mediterrani reclamant els seus compromisos», va afegir el president català, qui va indicar que l'únic lobby amb el qual s'han topat en aquest assumpte «és el Ministeri de Foment i es diu Adif».
Sobre el començament d'una nova relació entre la Comunitat Valenciana i Catalunya, Puig va destacar l'aliança per l'ocupació i el progrés social dels dos territoris, amb amplis interessos comercials en comú. La d'ahir va ser la segona reunió entre els dos dirigents -la primera va tenir lloc al maig a Barcelona- i la voluntat és «revertir la incomunicació» entre les dues comunitats que ha existit històricament. Preguntats si les reunions bilaterals que mantindran es poden veure afectades pel procés sobiranista, el president valencià va assegurar que la relació es produirà «sempre, sota qualsevol circumstància».
La Comunitat Valenciana i Catalunya van acordar també ?desenvolupar estratègies conjuntes en matèria turística després de l'acord signat pel secretari valencià de Turisme, Francesc Colomer, i el conseller català d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. La posada en valor de les oliveres mil·lenaris i la conservació, recuperació i promoció de les pintures rupestres dels dos territoris seran les dues primeres activitats conjuntes que es duran a terme. També es va acordar constituir «de manera immediata» una comissió tècnica per fer possible la reciprocitat del senyal de les seves televisions autonòmiques quan reobri la nova Radiotelevisió Valenciana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


´La Sagrada Família és una mona de Pasqua gegant´

´La Sagrada Família és una mona de Pasqua gegant´

El regidor d'Arquitectura, Paisatge i Patrimoni i regidor del PSC no veu cap urgència per acabar...

Oriol Pujol serà jutjat per un delicte lleu d´amenaces a Carina Mejías

Oriol Pujol serà jutjat per un delicte lleu d´amenaces a Carina Mejías

L'exdiputat de CDC també està pendent de judici per la seva presumpta implicació en el cas de les...

Reformen les normes ortogràfiques i eliminen part dels accents diacrítics

Reformen les normes ortogràfiques i eliminen part dels accents diacrítics

La nova 'Ortografia' de la llengua catalana es ratificarà en la reunió del Ple de l'Institut el 17...


Puigdemont aconsegueix la confiança sense l´aval de la CUP als pressupostos

Puigdemont aconsegueix la confiança sense l´aval de la CUP als pressupostos

El president de la Generalitat obté el suport del Parlament gràcies als 72 vots dels diputats de...

Arrimadas:Puigdemont no té «autoritat política ni legal» per a la secessió

Arrimadas:Puigdemont no té «autoritat política ni legal» per a la secessió

La líder de Ciutadans acusa el president de «prendre el pèl» als catalans tornant a la «pantalla...

Enllaços recomanats: Premis cinema