La Generalitat està ultimant un pla conjunt amb caçadors i pagesos per millorar l'eficàcia en la lluita contra la proliferació de senglars i les destrosses que provoquen en l'agricultura. Es tracta d'un pla on hi ha implicats el departament d'Agricultura, el d'Interior -per garantir la seguretat de les carreteres- i també el de Salut, per evitar la transmissió de malalties. Entre altres mesures, es crearà una unitat específica de control de danys dins de la direcció general de Forest.

La directora general de Forest, Montserrat Barniol, va explicar ahir durant la Fira del Caçador de Tàrrega que l'objectiu és tenir redactat el pla en "un o dos mesos", ja que des del Govern s'admet que s'ha d'actuar amb celeritat contra els danys cada vegada més greus que provoca la superpoblació de senglars, però també d'altres animals com conills o cabirols.

Segons Barniol, el pla inclou una comissió interdepartamental per part del Govern amb representants de la Federació Catalana de Caça i d'organitzacions agràries "on posem en comú qui ha de fer cada cosa per poder ser més efectius per combatre els danys a l'agricultura i garantir la seguretat de les persones".

La directora general va explicar també que el pla comporta fer una valoració econòmica dels danys, ja que actualment no es disposa de dades exactes. Barniol va especificar que les zones més afectades pels danys dels senglars són a Girona, Catalunya Central i també punts de les comarques de Ponent. Un exemple és l'Horta de Lleida, declarada zona de seguretat i, per tant, on "és més complicat que s'hi pugui fer front amb arma de foc, per tant, tot això s'ha d'acabar de regular". La clau, diu Barniol, és coordinar-se millor entre administració, societats de caçadors, pagesos i agents rurals per "ser més efectius en les actuacions".