El Govern ha aprovat aquest dimarts un pla estratègic per al cos dels Bombers de la Generalitat que preveu una inversió de més 207 MEUR entre els anys 2017 i 2022. Es tracta d'un pla amb cinc grans àmbits, que entre d'altres inclou la previsió de la incorporació de nous bombers al cos, tenint en compte que es preveu que en el període d'aplicació del pla hi hagi una renovació del 38% de la plantilla actual. També es preveu renovació de vehicles, equips, material i remodelació dels parcs existents. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha explicat que es tracta d'un pla "necessari" que inclou una inversió "sense precedents".

Jané ha destacat que el pla s'ha fet des de dins del propi cos, a partir de l'avaluació de les necessitats existents. "És un inversió sense precedents perquè els Bombers són importants per al país", ha dit, tot remarcant que en els primers 8 mesos de l'any han fet un total de 44.212 serveis.

"Catalunya necessita més bombers"

Un dels grans àmbits que preveu el pla és en l'àmbit dels recursos humans. "Necessitem més bombers", ha dit Jané, "tenim un dèficit que ja estem intentant cobrir perquè hem convocat aquest any 153 places de bombers funcionaris i 350 de voluntaris". Però amb l'horitzó del 2022, el conseller ha explicat que es renovarà el 38% de l'actual plantilla, ja que es preveuen 684 jubilacions.

El pla, que preveu una inversió de 15 MEUR en aquest àmbit, ha identificat una mancança estructural actual de 247 efectius i una mancança futura de 684. Aquesta mancança imminent d'efectius també es produeix en altres àrees del cos, com en els comandaments, ja que per poder cobrir les posicions de guàrdia són necessàries 7 places d'inspectors i 18 de sotsinspectors.

247 vehicles de més de 20 anys

El pla estratègic també preveu una inversió de més de 96 MEUR per a la renovació i adquisició de vehicles, donat l'envelliment del parc mòbil i el dèficit de vehicles. De fet, els bombers tenen 247 vehicles de propietat de més de 20 anys d'antiguitat, que el pla preveu renovar. També s'incorporaran 85 vehicles 4x4 nous. La renovació dels 247 vehicles representa la substitució d'una mitjana de 41 unitats anuals. L'objectiu és tenir una flota de vehicles de rènting.

Vestuari i material

Jané també ha explicat la previsió de renovar "la totalitat" dels equips de protecció individual dels bombers, tants voluntaris com funcionaris, ja que cal que tinguin el "vestuari adequat" que garanteixi la "traçabilitat, neteja i descontaminació". En aquest àmbit, el pla preveu una inversió de 29 MEUR i Jané ho ha situat com la primera prioritat.

Pel que fa a la renovació de material, es preveuen 6,5 MEUR per a noves mànegues, càmeres tèrmiques, equips de respiració autònoma o equips d'excarceració. Segons Jané, s'estava a punt d'arribar a una "situació límit", ja que "els magatzems s'estaven buidant".

Inversió en parcs

Finalment, el pla també inclou 59 MEUR per a inversions en parcs de bombers. Actualment, n'hi ha 73 de bombers funcionaris i 77 de voluntaris, la majoria dels quals amb una antiguitat d'entre 15 i 20 anys. El conseller ha explicat que s'avaluarà l'estat de cada parc i que "es començarà per aquells que més ho necessitin". "En molts casos, l'estat dels parcs no és presentable", ha reconegut.

El conseller ha dit confiar que s'aprovin els pressupostos de l'any que ve per poder tirar endavant aquest pla, tot i que ha remarcat que, en cas contrari, hi ha "aspectes tan prioritaris i urgents que no es podrien deixar d'atendre amb pressupostos prorrogats". "Molts àmbits del cos de Bombers no poden esperar més", ha reblat.