L'estàtua de Cristòfor Colom de Barcelona seguirà assenyalant Amèrica des del seu lloc de sempre, malgrat la petició del grup municipal de la CUP-Capgirem de treure-la, ja que la resta de partits del consistori no hi estan d'acord.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va assegurar ahir que la retirada de l'estàtua «no forma part de les intervencions que el govern (municipal) té previstes». No obstant això, va considerar «legítim» el debat al voltant de la proposta, amb ocasió del 12 d'octubre, data en la qual es commemora el descobriment d'Amèrica.

«El govern i l'alcaldessa hem fet consideracions molt crítiques sobre les connotacions colonialistes que existeixen al voltant del 12 d'octubre, però treure l'estàtua de Colom no forma part del tipus d'intervencions que tenim previstes», va remarcar Pisarello.

El tinent d'alcalde va anticipar que l'Ajuntament sí que planeja «una intervenció» sobre l'estàtua del marquès de Comillas, Antonio López, que es va dedicar al tràfic d'esclaus, a l'inici de la Via Laietana a Barcelona. «Aquí el govern sí que té pensat fer una intervenció per poder explicar críticament el que signifiquen aquest tipus de monuments i aconseguir recuperar bona part de la memòria abolicionista a Barcelona», va detallar.

Els grups de CiU, ERC i C's a l'Ajuntament de Barcelona també es van manifestar ahir en contra de la proposta de la CUP. El més irònic va ser el president del grup municipal del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, que va dir: «a la CUP només li falta demanar la reconversió de l'estàtua de Colom per una de Kim Jong-Un (líder nord-coreà) assenyalant Ítaca».