L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha justificat la polèmica modificació de la normativa ortogràfica aprovada pel ple aquest dijous assegurant la necessitat d'"actualitzar" la gramàtica, redactada el 1913, mantenint la doctrina clàssica. Per Vicent Pitarch, membre de la secció Filològica i de la comissió de gramàtica de l'IEC i director de l'Ortografia, ha argumentat a l'ACN que un dels canvis més importants que s'hi recull, la supressió de la majoria dels accents diacrítics, respon al fet que era una casuística "complexa, caòtica i impossible de sistematitzar". Al seu entendre, aquesta accentuació no evitava confusions reals entre dues paraules perquè, per la seva condició morfosintàctica i semàntica, "no apareixen mai en un mateix context, excepte si es fan frases absurdes". A més, ha celebrat que l'ortografia sigui ara "més assequible i amable" per als parlants.

L'Institut ha abordat així un debat que planava des de feia anys però que mai s'havia abordat de manera integral, una deliberació que s'ha allargat durant quatre anys. Amb tot, des de l'IEC s'insisteix que la nova redacció no és "cap reforma ortogràfica a la clàssica de Pompeu Fabra", sinó que es modifiquen aspectes puntuals que ja s'han anat canviant els darrers 50 anys. "L'objectiu és reagrupar-los en un mateix corpus", ha insistit Pitarch a l'ACN.

Quant a l'accentuació diacrítica, el director de l'Ortografia ha argumentat que un nombre "molt elevat" dels accents diacrítics eren actualment "molt superflus" i no seguien sempre un mateix criteri. Tenint en compte els casos que podien generar confusió, l'IEC ha conclòs que restringint l'ús de l'accent a 14 mots, es resolen les confusions reals que es puguin generar i se sistematitza el criteri. "Tenim clavat a la ment l'accent, però quan ho haguem llegit diversos cops, s'entendrà", ha precisat.

La nova gramàtica

El ple de l'Institut d'Estudis Catalans ha aprovat aquest dijous la 'Gramàtica de la llengua catalana', la primera de l'IEC amb caràcter normatiu. La nova 'Ortografia' es ratificarà en la reunió del Ple de l´Institut el 17 de novembre i es comercialitzarà a principis de 2017.

Entre els canvis més significatius que es proposen en l´'Ortografia de la llengua catalana', són la reducció de la llista de mots amb accent diacrític, que es limiten només a catorze monosíl·labs com són bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us, vós/vos. S´escriuen sense accent diacrític els compostos i derivats, com adeu-siau, marededeu, rodamon o a contrapel.

Així mateix, també es preveu l'ús del guionet en alguns mots compostos prefixats; l'accentuació de les formes baleàriques de la primera persona del present d´indicatiu d´alguns verbs de la primera conjugació; i la supressió de la dièresi en els derivats cultes acabats en '-al', entre d'altres.

Ara s´obre un període de comentaris per part dels membres de l´Institut. Un cop ratificada, l´aplicació es farà al llarg d´un període de cinc anys.