Els nens de 3 a 14 anys de famílies en els quals la mare té nivells d'estudis primaris o sense estudis consumeixen el doble de productes hipercalòrics (40,9%) que els de mares universitàries (19,6%), una situació que ha empitjorat lleugerament l'últim any.

Segons les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya del 2015, que s'ha presentat avui en roda de premsa a Barcelona, el consum freqüent de productes hipercalòrics se situa en el 27% a la població infantil catalana el 2015, fet que suposa un repunt des del 24,3% el 2014.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha donat a conèixer avui els resultats d'aquesta enquesta, que confirma que hi ha diferències socials en el consum freqüent dels denominats productes hipercalòrics, una "alerta clara" sobre la qual pretenen influir diversos programes de salut impulsats pel Govern català.

Amb el lleuger increment del consum de productes hipercalòrics en nens, l'enquesta mostra que un terç de la població de 6 a 12 anys té excés de pes, el 19,1% té sobrepès i un 12,6%, obesitat.

De nou, els nens de famílies en els quals el nivell d'estudis de la mare és menor (Primària o sense estudis) tenen més excés de pes (37,8%) que els que tenen mare amb estudis universitaris (22,7%).

L'enquesta considera que "les característiques socials condicionen les diferències en l'excés de pes de la població infantil" i Salut es marca "reduir les desigualtats socials en la prevalença d'excés de pes a la població de 6 a 12 anys" com a objectiu en el Pla de Salut de Catalunya 2014-2020.

Entre la població adulta (18-74 anys), la meitat té excés de pes, un 34,6% sobrepès i un 14,7%, obesitat, i una altra vegada es repeteix el mateix patró que en els nens: les persones amb estudis primaris o sense estudis presenten un major excés de pes que els universitaris.

Altres resultats de l'enquesta indiquen que han repuntat també, encara que lleument, el consum de tabac en les dones (del 20,3% el 2014 al 20,6% de l'any passat) i l'excés de pes també en dones (del 40,7% al 43, 3%).

En el consum de tabac, es constata que una quarta part de la població de més de 14 anys fuma, en concret un 23,7% diàriament i un 2% de forma ocasional, i són més els homes (31%) que fumen que les dones (20,6%), una situació que es manté estable en les tres últimes enquestes.

El 83,3% de la població enquestada té una percepció positiva de la seva pròpia salut, un percentatge que baixa al 66% en el cas de les persones amb nivells d'estudis primaris o sense estudis (91,4% dels universitaris).

El consum de medicaments a Catalunya, segons l'informe, que pregunta si se n'ha pres algun els últims dos dies, se situa en el 60,3% de la població de 15 anys i més, i són les aspirines, els antiinflamatoris i les pastilles per a la tensió arterial o el colesterol els més consumits.

Aquesta enquesta, que s'elabora amb entrevistes al llarg de tot l'any, recull informació sobre l'estat de salut, l'estil de vida i la utilització dels serveis sanitaris de tota la població resident a Catalunya, no té límit d'edat, i hi han participat aquest passat any 5.598 persones (2.803 homes i 2.795 dones).