La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va alertar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que la seva "aventura gens romàntica, sinó sense sentit i cega" de convocar un referèndum unilateral a Catalunya previst per al setembre de 2017, en cas de no pactar-se amb l'Estat, porta Catalunya "a l'abisme", va assegurar Cospedal. En una intervenció en un acte de les Noves Generacions de Toledo, Cospedal va insistir en la idea que Puigdemont vol "fer alguna cosa impossible" en pretendre convocar un referèndum unilateral a Catalunya, ja que va recalcar que la sobirania del poble espanyol resideix en el conjunt dels espanyols i que "ningú està per damunt de la llei, ningú es pot creure més que ningú en democràcia per tenir un lloc".

L'anunci de referèndum és "extraordinàriament greu", va insistir, ja que "vol dividir el país, dividir Catalunya i fraccionar la societat espanyola i la societat catalana", si bé va rebutjar aquesta situació perquè "està per damunt de qualsevol interès del conjunt dels espanyols". "Cal recordar a Puigdemont i a tots els que l'acompanyen en aquesta aventura impossible, que no té res de romàntica, sinó una aventura sense sentit i cega que porta Catalunya a l'abisme, que la sobirania del poble espanyol està per damunt de cap interès partidista o particular", va dir.

A més, "ningú no pot utilitzar el seu interès personal o partidista per estar per damunt de la llei", va dir, i si "se salta la llei" quina autoritat li quedarà per demanar als seus conciutadans que compleixin les lleis que ell dicti, va afegir.

Per la seva part, Puigdemont va assistir per primer cop al Concurs de Castells de Tarragona, des d'on va fer un símil amb el procés: "Un país que es proposa la independència només ho pot fer amb el capteniment d'un gran castell".