Un 77% dels catalans acceptaria pagar una taxa per agafar bolets sempre que els beneficis es reinvertissin als boscos, segons un estudi del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). Publicat a la revista "Small-scale Forestry", analitza la viabilitat d'introduir mecanismes de pagament per a la recol·lecció de bolets a Catalunya amb l'opinió de recol·lectors, propietaris forestals i societat en general i conclou la bona recepció a la regulació en tots els sectors.

Així, dibuixa diferents escenaris en els quals es podria donar la regulació i distingeix entre percepcions dels recol·lectors, que es diferencien segons el seu objectiu (consum propi o comerç), però també segons la seva procedència (locals o no locals). Quant a les modalitats de pagament, contempla diferents opcions: basat en el pes de bolets caçats, per temporada o per dia, sent les dues primeres les millor acceptades entre les persones enquestades. La recol·lecció és ara lliure a Catalunya i mobilitza fins a un 23% de la població cada any. La seva popularitat ha pujat en els últims anys amb més ciutadania acostant-se al bosc però també està provocant un augment de les tensions entre recol·lectors i propietaris.

Segons la investigadora del CTFC Irina Prokofieva, "el marc legal ja permet l'establiment de pagaments per la recol·lecció de bolets, però els propietaris no s'atreveixen a regular per por a la venjança o la falta de capacitat per interactuar amb els recol·lectors, per exemple per controlar o sancionar". Elena Górriz-Mifsud, coautora de l'estudi, va afegir que el treball "dóna tranquil·litat als propietaris forestals. Això pot facilitar que s'organitzin per controlar la recollida als seus boscos, i adaptar-se més tard amb l'eventual aprovació d'una normativa específica".