El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, es va proposar ahir no portar el projecte de llei de pressupostos de 2017 per a la seva aprovació en el si del Govern fins que aconsegueixi un acord amb la CUP, un pacte que vol que sigui "públic". En declaracions als periodistes després de reunir-se amb el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, Junqueras va dir que "el que té sentit és presentar-los (els pressupostos) quan hi hagi un acord explícit, tancat, obert i públic, del qual tothom sigui coneixedor". D'aquesta forma, intenta evitar que es repeteixi l'experiència dels comptes del 2016, que va portar al Parlament perquè "hi havia acord" amb la CUP i després "els acords van mutar", va recordar al matí, en declaracions a TV3.

El conseller va dir que aquesta vegada vol "un acord explícit i un compromís explícit" perquè l'"experiència alternativa ja la vam viure anteriorment", va afegir, en referència al veto, per part de la CUP, dels pressupostos del 2016, que va desembocar en la convocatòria d'una qüestió de confiança per part del president català.

Acabada de superar aquesta qüestió de confiança, el Govern afronta aquesta setmana el debat de política general al Parlament.

Quant a l'elaboració dels comptes de 2017, Junqueras va tornar a lamentar que l'Estat no hagi facilitat dades clau com la liquidació del 2015 o bé la previsió d'ingressos per a aquest any, però va deixar clar que, si aquestes dades no arriben, el Govern, per "responsabilitat política", ha de "tirar endavant" i elaborar els pressupostos amb les seves pròpies estimacions. A més, Junqueras va explicar que la Generalitat "molt probablement" complirà aquest any l'objectiu de dèficit, que és del 0,7% del PIB, de manera que serà "la primera vegada en molt, molt temps" que l'executiu català aconsegueix aquest objectiu.

Després, Junqueras va matisar lleugerament aquests comentaris en limitar-se a assegurar que el Govern "s'acostarà més al sostre de dèficit (aquest any) que el que mai hem fet en molts anys".

Per la seva part, la coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, va explicar que CSQP oresentarà una proposta de resolució sobre el referèndum en el Debat de Política General que comença demà i va convidar Junts pel Sí i la CUP a sumar-s'hi. En roda de premsa, Ribas va explicar que ara mateix no s'està negociant un text conjunt, però no vol dir que no es parli en els propers dies i que des de CSQP no estiguin "especialment oberts" a donar suport a altres textos o a rebre els vots a favor d'altres grups quan es voti la seva resolució. El text apostarà per un referèndum com a "solució viable i real, que tingui conseqüències, on tothom se senti cridat a votar i que sigui reconegut des de les institucions internacionals i espanyoles", va dir.

Ribas va apuntar que el seu grup intentarà fer propostes "molt concretes" en aquest Debat per així tenir els màxims vots possibles a favor, i va considerar que el referèndum és "prou important i potent" com dedicar-li una resolució específica. En aquest sentit, defensaran un referèndum "que pugui tenir conseqüències" i que tingui una àmplia majoria al darrere, forces polítiques però també socials i econòmiques.

El vicepresident Junqueras va afirmar ahir que és impossible pactar el referèndum amb l'Estat i va afegir que es treballarà perbuscar el consens.