El govern va aprovar ahir un avantprojecte de llei per substituir els articles suspesos pel TC de la llei d'emergència habitacional que preveu expropiar pisos buits, només temporalment, als bancs i negociar la paralització dels desnonaments de famílies en situació de pobresa. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va donar a conèixer part de l'avantprojecte de llei de protecció a l'habitatge per a persones en situació d'exclusió social, que enviarà aquest octubre al Parlament.

Borràs va assegurar que aquesta és "una resposta de país a la suspensió dels articles de la llei 24/2015 d'emergència social suspesos pel Tribunal Constitucional". "L'hem fet en un temps rècord perquè no volem que els ciutadans es vegin sotmesos a una falta de llei per falta de sensibilitat del govern central", va dir Borràs. La redacció de la nova llei ha comptat amb la col·laboració del Consell de l'Advocacia de Catalunya, de les entitats municipalistes i dels impulsors de la ILP d'habitatge i pobresa energètica. "Proposa mesures que permeten fer el mateix que ens ha suspès el TC, però fer-ho per altres vies i és un text sòlid jurídicament, que només podrà ser recorregut si es busquen arguments polítics", va afirmar Borràs.

Entre altre mesures, també proposa com a alternativa al lloguer social obligatori de forma indefinida un sistema per reallotjar les famílies amb un lloguer social de tres anys ampliable a sis; recupera la mediació a través del Codi de Consum i triplica els municipis on es pot actuar per pal·liar els efectes dels desnonaments.