El Govern de la Generalitat pensa deixar sense "efectes pràctics" una hipotètica sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra la prohibició de les curses de braus a Catalunya aprovada pel Parlament el 2010. El TC debat des d'ahir i fins demà en el ple una proposta de sentència que estableix que la prohibició de la Generalitat catalana de les curses de braus va envair competències estatals, tal com defensava el recurs que el Grup Popular al Senat va plantejar el 2010. La ponent de la sentència, la magistrada Encarnación Roca, la portarà al seu debat al ple que es desenvolupa entre ahir i dijous i, si com tot sembla indicar, recull el suport de la majoria dels magistrats, el veredicte serà dictat en aquests dies.

Segons el recurs -avalat per 50 senadors-, la prohibició catalana va vulnerar la Constitució perquè anava més enllà del que li permetia el decret de transferències a les comunitats autònomes en matèria d'espectacles. El decret permetia a les comunitats autònomes la regulació dels mateixos, però no la capacitat de prohibir-los.

El recurs es basava també en el principi constitucional no escrit de la unitat de l'ordre econòmic nacional, que estaria contravingut per la decisió del Parlament de Catalunya. "L'activitat taurina constitueix un mercat econòmic propi, de producció de béns i serveis, que es configura com un sector econòmic de primera magnitud (...) i és evident que una norma prohibitiva és un element distorsionador i desequilibrant del mercat, que afecta d'altres territoris i interessos diversos", argumentava el recurs que podria acceptar el TC.

Ahir, després de la reunió del Govern, la consellera de Presidència, Neus Munté, va advertir que, si el TC acabés revocant la prohibició dels toros, l'executiu català "immediatament" es posaria a treballar per "impedir que aquesta sentència tingués cap efecte pràctic". "Acatarem la decisió que va prendre al seu moment el Parlament", va recalcar Munté, que va prometre que el Govern català serà "molt ferm" en la seva resposta a la hipotètica decisió del Constitucional "No volem un país on es mati i es faci patir els animals", va afegir la portaveu.