El Tribunal Constitucional (TC) ha ajornat la decisió sobre la proposta de sentència que estableix que la prohibició de la Generalitat catalana de les curses de braus va envair competències estatals, tal com defensava el recurs que el Grup Popular al Senat va plantejar el 2010. Segons va informar ahir La Vanguardia, el TC hauria optat per ajornar la decisió per a un pròxima reunió. Malgrat això, el rotatiu cita fonts jurídiques segons les quals els membres del TC serien favorables a aixecar la prohibició.

La ponent de la sentència, la magistrada Encarnación Roca, va portar dimarts al debat del ple aquesta qüiestió, que en principi recull el suport de la majoria dels magistrats. Segons el recurs que es va presentar -avalat per 50 senadors-, la prohibició catalana va vulnerar la Constitució perquè anava més enllà del que li permetia el decret de transferències a les comunitats autònomes en matèria d'espectacles. El decret permetia a les comunitats autònomes la regulació dels mateixos, però no la capacitat de prohibir-los.

El recurs es basava també en el principi constitucional no escrit de la unitat de l'ordre econòmic nacional, que estaria contravingut per la decisió del Parlament de Catalunya. "L'activitat taurina constitueix un mercat econòmic propi, de producció de béns i serveis, que es configura com un sector econòmic de primera magnitud (...) i és evident que una norma prohibitiva és un element distorsionador i desequilibrant del mercat, que afecta d'altres territoris i interessos diversos", argumentava el recurs que preveu acceptar el TC.

Per la seva part, ahir el grup ecologista AnimaNaturalis va considerar "immoral" que les curses de braus puguin tornar a Catalunya, pel que van proposar elaborar un reglament taurí que faci inviables els espectacles amb toros en aquesta comunitat. A més, veuen il·lògic que el TC es plantegi la prohibició catalana quan la resta de les comunitats autònomes estan discutint "la seva abolició" i consideren que el retorn de les curses de braus "seria un fet immoral, ja que obligaria a seguir torturant animals per més que la societat catalana ha expressat molt clarament el seu rebuig a aquesta mena de maltractament animal".

"No es pot privilegiar la llibertat d'empresa sobre el patiment i mort d'éssers indefensos", va declarar la directora de AnimaNaturalis a Espanya, Aïda Gascón. "Encara que no ho desitgem, si el Tribunal Constitucional finalment cedeix a les pressions dels aficionats i empresaris de la tauromàquia, AnimaNaturalis pressionarà per fer completament inviable la realització d'aquests espectacles de sang, tortura i mort en el territori", va anunciar Gascón.