L'expresident català Artur Mas va acusar el Govern espanyol d'haver "pressionat" els fiscals en una "cadena de despropòsits" per convertir la "festa democràtica" del 9-N en un "gran aquelarre judicial", però va dir que és un "honor" ser processat per "posar la cara" per a la consulta.

En una roda de premsa amb les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, l'expresident va criticar que la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, digués ahir "qui ha complert i qui no la llei", sense tenir en compte la separació de poders. "Això ho podria haver dit un ministre de Franco", va reblar.

"Sembla ficció però no ho és, a l'Estat espanyol del segle XXI passa", va afegir Mas, que va denunciar que "això de la democràcia i de la separació de poders els produeix autèntica urticària".

Mas va afegir que és un "honor" ser jutjat amb Ortega i Rigau si és per "haver escoltat la gent, per haver traduït en fets polítics el que la gent ha demanat al carrer de forma civilitzada i a les urnes contundentment", i per haver permès als ciutadans "expressar la seva opinió i decidir el seu futur". Mas va avançar que ho tornaria a fer perquè "en cap moment vam cometre un delicte" i va dir estar "tranquil" perquè té "mil arguments" per a la defensa. "No som delinqüents, som demòcrates", va recalcar, i a més confia que la "justícia farà honor al seu nom" durant el procés judicial. I tot, malgrat que hi ha "proves molt evidents que en alguns ministeris es presumeix d'afinar posicions dels fiscals", va dir.

Preguntat per si acataria una sentència condemnatòria, Mas va respondre que "t'agradi o no, una sentència és una sentència", encara que "una altra cosa és si l'acceptes anímicament o políticament". El líder del PDC va assegurar que si el condemnen defensarà "on sigui" el procés del 9-N. "No pararé perquè és una autèntica salvatjada el que estan fent", va afegir. En aquest sentit, davant els "tics predemocràtics" de l'Estat, Mas va avisar: "No ens quedarem quiets i no ens tombaran". Per això, va cridar els sobiranistes a aplicar "altes dosis de coratge real", que no passen per "discursos inflamats i tuits ocurrents" sinó per "transformar en decisions polítiques el que la gent demana a les urnes de forma civilitzada i pacífica". Als demòcrates no independentistes els va demanar que "lluitin" per una democràcia "de qualitat".

A banda, Mas va negar que hi hagués hagut una oferta "ni directament ni indirectament" de l'Estat per evitar aquest procés judicial.

Ortega, de la seva banda, va defensar l'actuació dels tres processats. "Ho tornaríem a fer", va dir, mentre que Rigau va denunciar que la "democràcia està malalta" si li diuen que no és "digna" com a servidora pública.

Altres reaccions

Durant tota la jornada es van succeir altres reaccions. El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va dir que la Fiscalia demostra "al·lèrgia a la democràcia i al mandat democràtic dels ciutadans", mentre que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reaccionar des de Twitter: "La seva vergonya és la nostra fortalesa. No esteu sols: som més els que preferim les urnes a les arnes", va assegurar.

De la seva banda, el president del PSC, Àngel Ros, va "lamentar" les peticions d'inhabilitació però "respectaran" qualsevol decisió, va dir, criticant que es "judicialitzi el debat polític". El grup de CSQP exclamava en contra de la inhabilitació: "Posar urnes no pot ser delicte!" deien a Twitter. Un missatge anàleg va llançar la CUP: "Votar no és cap delicte".

Per contra, la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, va dir que "al marge de la llei no pot existir la democràcia, en un Estat de Dret ningú està per damunt d'ella" i els representants "no només hem de complir-la, sinó ser ?exemplars" en el seu compliment. Des de C's, Carlos Carrizosa, va demanar que no hi hagi "intromissions partidistes" ni una "utilització netament política" de la decisió de la Fiscalia.