El Parlament rebutja la proposta de la CUP d'apujar l'IRPF a les rendes més altes

S'aprova recuperar els tributs propis declarats inconstitucionals

06.10.2016 | 20:19

El Parlament ha rebutjat la proposta de la CUP d'apujar l'IRPF a les rendes més altes, plantejament en el que JxSí ha votat en contra. La CUP proposava modificar l'IRPF fent-lo més progressiu afegint nous trams o modificant els ja existents i els seus límits per la banda superior i reduint les deduccions existents. També s'ha rebutjat la proposta conjunta de CSQP i PSC que proposava modificar el tram autonòmic del mateix impost per reduir els tipus mínims, suavitzar els de les rendes mitjanes i incrementar els de les més altes. Les propostes de PPC i C's en matèria d'impostos tampoc han prosperat. D'altra banda, sí s'ha aprovat una proposta de JxSí que instava el Govern a recuperar els tributs propis declarats inconstitucionals pel TC.

Així, els grups parlamentaris han rebutjat durant la votació de les propostes de resolució en el marc del debat de política general el plantejament de la CUP sobre la modificació de l'IPRF. Aquesta posava sobre la taula també l'eliminació del mínim exempt de l'Impost de Patrimoni i la modificació també del de successions i donacions per retornar a la regulació del 2008.

La proposta conjunta del PSC i CSQP proposava modificar el tram autonòmic de l'IRPF amb l'objectiu de reduir els tipus mínims, suavitzar els tipus de les rendes mitjanes i incrementar els de les rendes més altes. A més, defensaven reformar l'Impost de Successions i Donacions per retornar-lo als nivells d'ingressos del 2008, a partir d'una reducció significativa i selectiva dels beneficis fiscals derivats de la normativa catalana. Pel que fa al de Patrimoni, instaven al Govern a gravar de manera més intensa els grans patrimonis, com a pas previ i transitori a l'establiment d'un Impost de grans fortunes.

En el cas del PP, aquest demanava la supressió de tots els impostos creats per la Generalitat des de l'any 2011, una rebaixa del tram autonòmic de l'IRPF fins equiparar-lo a l'estatal i una bonificació del 99% de la quota tributària de l'impost de successions en adquisicions per causa de mort.

La proposta de resolució de C's passava per reduir el tram autonòmic de l'IRPF per tal d'afavorir les rendes mitjanes i baixes, així com una reducció del tipus marginal que afavoreixi la captació de talent i faci més competitiva l'economia. La mateixa recollia la petició de bonificar el 100% de l'impost d'actes jurídics documentats perquè les empreses que vulguin refinançar els seus deutes no hagin de pagar aquest tribut, així com bonificar el mateix impost als joves emprenedors per tal que puguin adquirir les seves seus empresarials.

L'únic plantejament en matèria fiscal que ha tirat endavant ha estat el de JxSí sobre la recuperació dels impostos declarats inconstitucionals, com el de les nuclears o el dels dipòsits bancaris, i, dels que estan pendents de sentència del TC, com l'impost sobre pisos buits.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

El líder del PDECat retreu als socialistes que no hagin protagonitzat el "canvi" que prometien i...

Salut començarà a administrar dilluns 1.180.000 vacunes de la grip

Salut començarà a administrar dilluns 1.180.000 vacunes de la grip

Millorar l'índex de vacunació del personal sanitari torna a ser un dels objectius de la campanya...

El Govern diu que els toros no tornaran a Catalunya, «digui el que digui el TC»

El Govern diu que els toros no tornaran a Catalunya, «digui el que digui el TC»

Tots els grups, excepte PP?i C's, fan front comú contra la sentència del Constitucional que...


Puigdemont diu que està disposat a anar a la presó pel referèndum

Puigdemont diu que està disposat a anar a la presó pel referèndum

Avisa que si fos el cas seria "una barbaritat inexplicable" - En una entrevista a Vanity Fair...

El fiscal acusa Carme Forcadell de buscar «dinamitar» la Constitució

El fiscal acusa Carme Forcadell de buscar «dinamitar» la Constitució

La Fiscalia Superior de Catalunya presenta al TSJC la querella contra la presidenta del Parlament ...

Enllaços recomanats: Premis cinema