El conseller de Cultura, Santi Vila, va assegurar que el Parlament es va extralimitar amb la prohibició dels toros i va insistir que, més que protaurí, sempre s'hi ha mostrat contrari en considerar que les corrides havien de "morir" de manera "natural". En una entrevista a El País, Vila va dir que des del sector "més apassionat del nacionalisme espanyol i català" s'entén de manera identitària, i creu que no és així. També va proposar que la Monumental es converteixi en un gran equipament per a concerts o en un centre d'interpretació o memorial que recordi que els toros són una "gran expressió mediterrània, espanyola i també catalana" i va afirmar que la cultura catalana sempre serà "espanyolíssima".

Segons va afirmar, actualment s'imposa una "nova espiritualitat" més respectuosa amb els animals i que provoca incomoditat amb qualsevol espectacle que fa servir la violència. Davant la possible anul·lació per part del TC a la prohibició de les corrides aprovada pel Parlament de Catalunya, el conseller va assegurar que estaran "atents" a l'argumentari "si és cultural", perquè es tracta de la festa nacional i preval aquest criteri "sobre qualsevol altre".

"Jo, més que protaurí, sempre he estat contrari a la prohibició, que no és el mateix", va reblar. Enmig d'aquest debat, va considerar que hi ha l'oportunitat "magnífica" de replantejar-se l'ús de la Monumental amb alternatives perquè la plaça sigui un gran equipament per a la celebració de concerts de format mitjà per a 10.000 persones o un centre d'interpretació o memorial que recordi que els toros són una "gran expressió mediterrània, espanyola i també catalana".

Vila va recordar que defensa el procés sobiranista per raons "polítiques, de repartiment i d'organització de poder", en el marc d'una "atròfia d'organització i repartiment de poder de l'Estat" que porta Catalunya que sentir-se "incòmoda". Amb tot, veu "evident" que la cultura catalana sempre serà "espanyolíssima" i espera que cada vegada "més mestissa, oberta i plural" perquè seria un "error" construir una cultura pròpia. "No imagino cap escenari polític amb un posicionament monocolor amb relació a la llengua, la història, les tradicions", va dir.

La CUP reacciona a Twitter

Vila i la presidenta del grup de la CUP, Mireia Boya, van mantenir un intercanvi de parers a Twitter. En un tuit, Boya li feia notar que la seva entrevista va ser retuitejada per Societat Civil Catalana: "És significatiu qui comparteix les teves entrevistes, Santi Vila. I no, la cultura pròpia pot arribar al món sense Espanya". Vila va respondre: "Seria un error construir una cultura pròpia aïllada de la resta de cultures del món!". El conseller va puntualitzar que "en el diari la reflexió queda tallada" i va afegir: "Totalment d'acord amb tu, Mireia! Però les preguntes no les feia jo".

"Les cultures pròpies ja estan aquí (catalana i occitana) i ningú no vol aïllar-les, al contrari. Aquí comença l'argument perillós", va replicar Boya a Twitter. I Vila va acabar afegint: "Sí, seria un error construir una cultura pròpia... aïllada o segregada de la resta de cultures del món. Els titulars a vegades limiten els arguments".