El Síndic de Greuges va instar ahir la Generalitat a crear un servei d'atenció especialitzada per als nens i adolescents víctimes d'abús sexual, tal com estableix la Llei dels Drets i les Oportunitats en la Infància i l'Adolescència aprovada el 2010. Durant la presentació del nou informe sobre l'abús sexual infantil a Catalunya, l'entitat que encapçala Rafael Ribó va demanar que aquest servei, que en l'actualitat només atén menors tutelats, integri tots els serveis que poden intervenir en aquests casos.

En aquest sentit, Ribó va denunciar que la xarxa de salut mental no està en condicions d'assumir aquest servei d'atenció per la situació de saturació en què es troba. El Síndic de Greuges va indicar que, malgrat que els estudis calculen una prevalença de la victimització sexual a Catalunya pròxima al 15%, segons els atestats policials, el 2015 es van detectar només 644 possibles víctimes menors, 4,6 de cada 10.000 nens. "És un dret i un deure fonamental dels poders públics garantir l'atenció als menors", va explicar comentant que "cal donar confiança als nens" per poder conèixer possibles abusos i va subratllar la importància de promoure que s'escolti els menors mitjançant la creació d'espais de confiança.

Ribó també va recomanar l'establiment de més unitats multidisciplinàries de diagnòstic de l'abús sexual, territorialitzar-les i incorporar-les al disseny del servei d'atenció de l'abús, finançant-les a càrrec públic i establint criteris comuns de diagnòstic. "Actualment només existeixen dues unitats multidisciplinàries, a l'Hospital Sant Joan de Déu i a l'Hospital Germans Trias i Pujol, que porta a terme un diagnòstic i un tractament inicial, però que no ofereixen tractaments de llarga durada", va lamentar el Síndic de Greuges.

També va assenyalar que els professionals que treballen amb menors han de tenir formació sobre els drets dels nens i indicadors de maltractament per poder reconèixer els signes d'una possible situació d'abús i denunciar-la. La formació s'ha d'estendre als professionals de l'àmbit educatiu, sanitari, policial, serveis socials, oci i esport i, en general, a qualsevol persona que mantingui relació amb menors, ja que són els únics observadors i coneixedors del tracte al qual està sotmès el menor.

A més, els professionals tenen el deure legal de denunciar les sospites d'abús o els indicadors de maltractament que observin, segons va relatar Ribó, que va afegir que aquests han de rebre el suport i l'orientació necessària per poder informar dels indicadors de maltractament que observin per poder denunciar les situacions d'abús.

A banda, el Síndic va sol·licitar la creació d'un centre especialitzat dedicat a la investigació sobre el maltractament infantil, com preveu la disposició addicional sisena de la Llei 14/2010 i va afegir que que el nou protocol de maltractament del Departament d'Ensenyament hauria de ser més visible i estendre'l a tots els centres.