El conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar ahir que la salut mental tindrà l'increment pressupostari "més gran de la història" el 2017. Tot i que no va concretar xifres, va assegurar que és una "obligació" del Govern prioritzar aquest àmbit ja que les dades revelen que els únics indicadors de salut a Catalunya que han empitjorat en els darrers cinc anys són els dels trastorns mentals, en relació directa amb la crisi. Comín va assumir aquest compromís davant de més d'un miler de persones que commemoraven el Dia Mundial de la Salut Mental a la Seu Vella de Lleida.

Afectats, famílies i professionals van reclamar més recursos per prevenir unes malalties amb un fort impacte social i econòmic, ja que es calcula que una de cada quatre persones patirà un trastorn mental més o menys greu al llarg de la seva vida. Sobretot exigeixen que la prevenció es faci des de la infància i l'adolescència per evitar tant l'aparició dels trastorns com el seu agreujament.

Comín va admetre que "les desigualtats socials han impactat molt en la salut mental" i que "hem de fer més tasca de prevenció, posar èmfasi en les poblacions més vulnerables i que la comunitat acompanyi aquestes persones". L'objectiu, va assegurar, és que el 2020 la proporció dels recursos públics que es destinen a salut mental sigui del 60% per a serveis del model comunitari i el 40% per a hospitalització, quan actualment és a l'inrevés. El titular de Salut també va explicar que el Departament, conjuntament amb experts, està acabant de definir la cartera de serveis del model comunitari en el marc del Pla Director de Salut Mental, així com el model de pagament i els indicadors que permetran avaluar-ne els resultats. Un altre dels reptes que, segons el conseller, s'han d'afrontar en salut mental és la lluita contra l'estigma.

"La malaltia hi és i hi serà i, per tant, l'hem d'incorporar a la nostra vida, al supermercat o a la cua del cinema. Hem de fer una reprogramació de valors", va precisar. A més, va voler reivindicar el paper de les famílies. "S'ha acabat que estiguin soles. Tindran la comunitat al seu costat", va insistir. Per la seva banda, la presidenta de l'associació Salut Mental Ponent, Eva Barta, va afirmar que "l'impacte de les malalties mentals és molt gran tant a nivell individual com col·lectiu, ja que genera moltes despeses; per tant, el futur ha de passar per intentar evitar l'aparició d'aquests trastorns o evitar-ne l'agreujament o la recaiguda".