El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és partidari de reeditar la coalició Junts pel Sí (JxSí) en les següents eleccions catalanes si no s'ha pogut "culminar" el procés sobiranista tal com està previst en el full de ruta.

Segons afirma Puigdemont en una entrevista del diari digital El Nacional, "en unes circumstàncies en que JxSí" no hagués pogut "culminar el seu projecte" i que es consideri que aquest segueix sent vàlid, li sembla "bastant evident" la conveniència de reeditar la col·lació.

Seria diferent, ha matisat, si arribat el cas en que es produeixi aquest escenari, els integrants de la coalició JxSí -que són CDC, ERC i diversos independents- arriben a la conclusió "de que ja no és vàlida, i que no val la pena seguir amb aquesta estratègia, llavors les circumstàncies serien altres".

Sobre la possibilitat que es presenti com a candidat a la presidència de la Generalitat en les següents eleccions catalanes, Carles Puigdemont puntualitza que només se sentiria "obligat" a presentar-se si veu que ha deixat "la feina a mig fer", cosa que ha dit que no contempla.

El president català defensa el full de ruta acordada amb la CUP, i que passa, ha recordat, per l'aprovació de les lleis de transitorietat, per la convocatòria d'un referèndum vinculant i per unes eleccions constituents al cap de sis mesos en el cas que el "sí" a la independència hagi guanyat amb més del 50% dels vots.

Pel que fa a la possibilitat que els tribunals inhabilitin a polítics catalans que ocupen responsabilitats institucionals o càrrecs de primer nivell dins dels partits independentistes, Puigdemont ha dit que espera que en aquests supòsits "continuïn sent fidels al mandat que ha fet el poble de Catalunya".

Puigdemont ha afegit al respecte: "inhabilitant a la presidenta del Parlament, o a un conseller, o al president, el que estan intentant és inhabilitar al poble i això no ho acceptarem mai, i no serem còmplices d'aquesta inhabilitació general al poble de Catalunya".