El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és partidari de reeditar la coalició de Junts pel Sí (JxSí) en les següents eleccions catalanes si no s'ha pogut "culminar" el procés sobiranista tal com està previst en el full de ruta. Segons va afirmar Puigdemont en una entrevista del diari digital El Nacional, "en unes circumstàncies en què JxSí" no hagués pogut "culminar el seu projecte" i que es consideri que aquest segueix sent vàlid, li semblaria "bastant evident" la conveniència de reeditar la coalició. Seria diferent, va matisar, si arribat el cas en què es produeixi aquest escenari, els integrants de la coalició JxSí ?-que són CDC, ERC i diversos independents- arriben a la conclusió "que ja no és vàlid i que no val la pena aquesta estratègia. Llavors la circumstància és una altra" va especificar Puigdemont.

Sobre la possibilitat que es presenti com a candidat a la presidència de la Generalitat en les següents eleccions, Puigdemont va puntualitzar que només se sentiria "obligat" a presentar-se si veu que ha deixat "la feina a mig fer", cosa que va dir que no es planteja que pugui passar. El president va defensar el full de ruta acordat amb la CUP, i que passa -va recordar?- per l'aprovació de les lleis de transitorietat, per la convocatòria d'un referèndum vinculant i per unes eleccions constituents al cap de sis mesos en el cas que el "sí" a la independència hagi guanyat amb més del 50% dels vots.

En aquest sentit, va negar que dins del Govern hi hagi "una sola opinió que qüestioni" el mandat democràtic del 27-S, sinó el contrari, que "tots, sense excepció" aposten pel compromís amb el full de ruta. Amb tot, va recordar que si tingués "el més mínim dubte que algú no té intenció de complir el propòsit" ell té "la responsabilitat de nomenar i també de cessar".

Resposta a la "inhabilitació"

Pel que fa a la possibilitat que els tribunals inhabilitin polítics catalans que ocupen responsabilitats institucionals o càrrecs de primer nivell dins dels partits independentistes, Puigdemont va dir que espera que en aquests supòsits "continuïn sent fidels al mandat que ha fet el poble català". "Inhabilitant la presidenta del Parlament, o un conseller, el que estan intentant és inhabilitar el poble i això no ho acceptarem mai, i no serem còmplices d'aquesta inhabilitació al poble de Catalunya" va afegir el president català.