«No hi haurà parlonistes ni icetistes, hi haurà socialistes que és el que som», així ha resumit el reelegit primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el futur del partit després d'haver estat escollit com a primer secretari. En el seu primer discurs després de conèixer-se els resultats, Iceta ha agraït a la seva contrincant en els comicis, Núria Parlon, l'«esperança» que ha despertat per «aixecar un PSC millor» i ha assegurat que no hi haurà en el partit «cap ferida» després d'haver celebrat aquests primàries.

Iceta ha volgut també enviar un «missatge clar» al PSOE demanant-li que «no decebi» els militants sent «la crossa» d'un partit del PP i ha posat en valor que els socialistes catalans han demostrat que «es poden fer primàries». Per la seva banda, Parlon ha agraït el suport rebut i s'ha posat «al servei» d'Iceta per "enfortir» el partit. «Ha començat la remuntada, aprofitem-la», ha declarat.

Iceta s'ha imposat aquest dissabte a Parlon amb 4.889 vots -54,14 %- a la seva contrincant, Núria Parlon, que ha obtingut 4.142 -45,86 %. Un total de 17.935 militants estaven cridats a les urnes, dels quals han acabat votant 9.115. El president del Consell Nacional i autoritat electoral de les primàries, Celestino Corbacho, ha estat l'encarregat de fer públics els resultats, que Parlon s'escoltava des de la sala del carrer Nicaragua. Un copa anunciat el guanyador, Iceta ha entrat a la seva sala per fer el seu primer discurs i ha estat aplaudit pels membres del partit i militants que hi havia.

El primer que ha volgut fer Iceta ha estat un «reconeixement» a Parlon i al seu equip i ha posat en valor que tots dos han demostrat «que el PSC és un gran partit" i «que es pot competir per després col·laborar». El reelegit primer secretari ha dit que en tot moment han intentat fer una campanya «en positiu» per tal que a partir d'ara el partit pugui portar endavant el seu projecte «d'unitat, cohesió, fermesa, complementarietat, alegria, lluita, combat, retorn al carrer, guanyar les institucions, donar una alternativa política a Catalunya i contribuir a un alternativa en el conjunt d'Espanya».

Iceta ha destacat que el partit surt del procés de primàries sense efectes negatius assegurant: «Avui els socialistes hem votat, és l'única divisió que podeu fer, la del moment del recompte dels vots, perquè ni un minut abans de la votació ni un minut després hi haurà en el partit cap ferida».

Amb aquest procés, Iceta s'ha mostrat convençut que han emès el missatge «de com han de ser els nous partits", tot i que puntualitzant que no es referia només a la nova política «sinó a la bona política». «La política es basa també en votar i prendre decisions per part de tothom, ja no resideix en 15 o 20 persones sinó que s'exposa en el debat i els mitjans públics", ha declarat. «Hem demostrat que les primàries es poden fer», ha dit.

Iceta s'ha mostrat orgullós de poder abanderar ara una «imatge més coral» i ha apostat per una direcció «més col·legiada» i amb una «empenta més forta» gràcies al suport rebut de la militància i les bases. A partir de dilluns, ha explicat que començaran a treballar en la nova etapa del partit preparant en primer lloc el congrés que el PSC ha de celebrar aquest novembre.

Missatge al PSOE

El primer secretari ha aprofitat el seu discurs per enviar un missatge «clar» als companys del PSOE: «escoltar a la militància és bo, ser coherents amb la posició política és bo, hem de trobar la manera de no decebre als centenars de milers de socialistes que ens miren». En aquest sentit, ha lamentat que aquest socialistes ja van quedar decebuts amb el comitè federal que va acabar amb la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general del partit i ha instat els socialistes espanyols a reaccionar perquè això no torni a passar i apostin per «oferir un govern progressista i no ser la crossa d'un govern conservador».

Parlon es posa a la disposició d'Iceta

Per la seva banda, Parlon ha coincidit amb Iceta en destacar la importància d'haver celebrat les primàries i esvair els dubtes que apuntaven que aquest procés podria trencar el partit, assegurant que això no ha passat. «Per sobre de tot som socialistes», ha dit. Parlon ha agraït el suport del gairebé 46 % dels militants que han apostat per ella però també ha volgut agrair la participació del 54% que ha optat per Iceta.

A partir d'ara, ha dit que es posa «a disposició» d'Iceta per treballar per «enfortir» el partit, destacant especialment el treball que s'ha de fer des del món local i de «reconnexió» per lluitar contra la situació social que viu el país. Per a Parlon, aquestes primàries han estat un «revulsiu» i ha fet una crida a aprofitar-lo.