El consell de ministres va aprovar ahir presentar al Tribunal Constitucional (TC) un nou incident d'execució de sentència contra l'aprovació per part del Parlament de les resolucions del "referèndum o referèndum" a l'últim debat de política general. Segons va relatar la vicepresidenta en funcions, Soraya Sánez de Santamaria, l'executiu espanyol demana al TC que declari nul·les les resolucions 1, 4, 5 i 6 del debat, i invoca l'article 161.2 de la Constitució perquè quedin automàticament suspeses de manera cautelar.

També reclama als magistrats que traslladin el cas a la Fiscalia perquè aquesta actuï per la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, així com "qualsevol altra persona" que participés en l'aprovació el passat 6 d'octubre de les propostes de resolució. A més, l'executiu reclama al TC que "requereixi personalment" a Forcadell, així com a la resta de membres de la Mesa, al secretari general del Parlament, al president Carles Puigdemont i a la resta del govern, que no impulsin cap iniciativa per donar compliment a les iniciatives impugnades.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, van parlar de les "discrepàncies" entre el Govern i l'executiu espanyol en un dinar que van compartir aquest divendres al Club Nàutic. Fonts de Presidència van assegurar a l'ACN que Puigdemont havia comentat l'actualitat política amb Catalá i que en un to cordial va lamentar que el govern espanyol hagi decidit portar al Tribunal Constitucional (TC) les resolucions sobre el referèndum. Catalá va explicar que amb Puigdemont van "compartit reflexions sobre la situació política" i que havien comentat les "discrepàncies" entre governs, tot i que que també van parlat de diàleg i de "buscar punts comuns i solucions als problemes". A banda, sobre l'oferta de Puigdemont de pactar amb l'Estat la data, pregunta i percentatges del referèndum, la vicepresidenta va reiterar que Puigdemont, "no és qui per negociar una cosa que no li correspon" i només podria seure "amb 47 milions d'espanyols, que són els que tenen capacitat de negociació" sobre la sobirania.

El suplicatori contra Homs

En un altre front, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va assegurar que el PSC al Congrés votarà a favor del suplicatori del Suprem perquè l'exconseller Homs sigui jutjat pel 9-N. "Imaginin que fem el contrari i al final Homs no fos jutjat pels mateixos fet que sí seran jutjats un expresident, una exvicepresidenta i una exconsellera. Que siguin procediments en dos tribunals diferents no hauria d'alterar el fet que s'hagin de jutjar aquests fets", va dir Iceta.