El jutge va citar a declarar com a investigats per un delicte de ?desobediència sis regidors de l'equip de govern de l'Ajuntament de Badalona que el passat 12 d'octubre van anar al consistori per atendre els ciutadans, malgrat la prohibició judicial d'obrir les seves portes.

Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutge els ha citat per als dies 25 i 26 d'octubre com a investigats per un delicte de desobediència, arran de la denúncia que va presentar el PP badaloní.

El titular del jutjat d'instrucció número 4 de Badalona va obrir diligències el mateix 12-O per investigar si els regidors de l'equip de govern -integrat per una coalició de CUP i Podem, ICV-EUiA i ERC- van incórrer en un delicte de desobediència a l'ordre del jutge contenciós que, a instàncies de la Delegació del Govern, els va prohibir obrir el Dia de la Hispanitat.

El jutge va iniciar la causa penal arran de la denúncia presentada pel PP de Badalona, que es va avançar així a la Fiscalia de Barcelona, que el mateix 12-O tenia decidit obrir diligències per investigar els regidors, encara que ara haurà de cenyir les seves indagacions al procés judicial en marxa.

En concret, estan citats a declarar com investigats per al pròxim 25 d'octubre José Antonio Téllez, el regidor que va posar davant les càmeres de la premsa, a les portes de l'Ajuntament de Badalona, esquinçant l'acte del jutge contenciós que obligava el consistori a respectar la festa de la Hispanitat, encara que després va assegurar que es tractava d'una còpia.

Aquell mateix dia hauran d'acudir a declarar Oriol Lladó, d'ERC i alcalde accidental del 12-O atès que l'alcaldessa, Dolors Sabater, estava de viatge oficial, així com Agnès Rotger, del mateix partit.

Per al 26 d'octubre, el jutge ha citat Eulàlia Sabater, Fàtima Taleb i Francesc Duran, els tres membres de la coalició Guanyem Badalona, integrada per Podem i la CUP i liderada per l'alcaldessa.

El jutge també va requerir als mitjans de comunicació les imatges en les quals el regidor Téllez va trencar a trossos l'acte judicial del jutge contenciós, en un gest desafiador amb el qual va oficialitzar la decisió de desoir l'ordre judicial.

El jutge també va ordenar a l'Ajuntament que faci les «actuacions necessàries a fi de conservar les imatges» que van registrar el 12-O les càmeres de seguretat instal·lades als accessos públics i principals edificis de la plaça de la Vila, on hi ha la seu consistorial. En el seu acte, el jutjat també reclama a la Guàrdia Urbana de Badalona que identifiqui els agents de policia que van poder prestar servei el passat 12 d'octubre o que van comparèixer a les dependències municipals al llarg de la jornada.

Munté i la «celeritat» judicial

Des del govern, la portaveu Neus Munté es va mostrar sorpresa per la «celeritat extraordinària» amb la qual la justícia està actuant contra aquests regidors i va reiterar el suport a «l'autonomia municipal» i a «les decisions que prenguin els ajuntaments d'acord amb els seus regidors i els treballadors». També va reiterar el seu desacord amb què la Delegació del Govern espanyol hagi de «perseguir» els ajuntaments que van obrir el 12-O.