La CUP va donar ahir "un toc d'atenció" al Govern perquè acceleri el compliment de les resolucions independentistes aprovades en el debat de política general del Parlament, ja que considera que s'han "alentit" les negociacions per fer-les efectives, i "el temps corre". L'exdiputat i portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, va precisar en una roda de premsa que els preocupa que no s'hagin reprès les converses amb JxSí, per exemple, de cara a la creació de la cimera de forces polítiques i socials i la comissió d'experts que han de buscar la forma de convocar el referèndum d'autodeterminació.

Les dues qüestions haurien de ser creades abans que acabi l'any, i a la CUP l'"inquieta" que ni el Govern ni JxSí no els hagin convocat per parlar sobre aquestes qüestions. "Hi ha temps suficient", va admetre Arrufat, per "corregir" la parada que han patit les converses des que finalitzés el debat de política general, però les resolucions aprovades "haurien d'anar-se concretant les pròximes setmanes".

Un altre "toc d'alerta" al Govern i a JxSí té relació amb el que considera "filtracions interessades", "mitges veritats", "rumors" i "posicionaments tancats" sobre les negociacions sobre els pressupostos.

Ja que no hi ha cap acord tancat, la CUP prefereix que no s'anunciïn suposats acords en matèria de fiscalitat ni tampoc advertències com les que va fer ahir la coordinadora general de PDECat, Marta Pascal, en el sentit que el seu partit rebutja augmentar l'IRPP i l'impost de successions. Segons la diputada i portaveu del grup de la CUP, Anna Gabriel, això constitueix "un bon exemple del que cal evitar", ja que suposa entrar en una dinàmica de confrontació comunicativa amb la CUP, sent com és aquesta última una ferma partidària de "redistribuir millor els impostos perquè paguin més els ciutadans amb rendes més altes".

Advertència del PPC

D'altra banda, el líder del PPC, Xavier García Albiol, va advertir des de Madrid a Puigdemont que els pressupostos de la Generalitat acabaran "suspesos" i "anul·lats" si inclouen una partida per al referèndum, ja que "portarà a un pressupost fora del marc estatutari i constitucional" i "amb tota probabilitat un pressupost que serà recorregut davant la Justícia i que tindrà com a resultat la seva suspensió i posterior anul·lació".