El PSC ha ratificat avui el 'no' a Mariano Rajoy en les dues votacions del debat d'investidura per unanimitat, amb la qual cosa desobeirà la consigna del Comitè Federal del PSOE que demà reuneix el seu grup parlamentari abans del debat per comunicar als diputats que hauran d'abstenir-se en bloc en la segona votació.

El Consell Nacional del PSC, màxim òrgan entre congressos del PSC, en una reunió de 2 hores en la qual han demanat paraula fins a 18 consellers, ha abonat per 241 vots a favor i només una abstenció la posició de la direcció liderada per Miquel Iceta.

El primer secretari del PSC ha intervingut a la reunió per defensar el 'no' a Rajoy, encara sent conscient que generarà un "problema" amb el PSOE, ja que comportarà que els set diputats catalans del grup socialista del Congrés desobeeixin la decisió del Comitè Federal.

La resolució votada per unanimitat expressa el rebuig a Mariano Rajoy per les seves polítiques econòmiques i socials i per ser "en gran mesura" responsable de la falta de diàleg dels governs català i espanyol.

El text demana a més específicament als diputats del PSC al Congrés que "votin negativament la investidura de Mariano Rajoy en primera i segona votació", al·legant que la Constitució no contempla un "mandat imperatiu" als parlamentaris.

Una resolució que s'enviarà al president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, segons ha explicat en roda de premsa la secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, que ha descartat que algun parlamentari català es decanti per l'abstenció en el debat d'investidura, ja que el PSC està "fort, cohesionat i ha actuat per coherència".

Després del Consell Nacional, Iceta s'ha reunit amb els set diputats catalans al Congrés abans de la trobada prevista per demà de tot el grup parlamentari del PSOE, abans del començament del debat d'investidura, per comunicar als parlamentaris que hauran d'abstenir-se en bloc davant Mariano Rajoy en la segona votació, que serà previsiblement dissabte que ve.

Abans de l'esperada resolució del Consell Nacional del PSC, Javier Fernández havia descartat aplicar "mesures punitives" als díscols, sinó que pretenia "persuadir-los" perquè no se situessin en el 'no' a Rajoy.

No obstant això, en la seva intervenció en el Consell Nacional, Iceta no ha canviat els seus postulats i ha defensat el vot contrari a Rajoy, perquè creu que els socialistes catalans no han d'estar al costat d'una de les "locomotores" en rumb de "col·lisió" amb Catalunya.

"Una abstenció en la investidura de Rajoy ens inhabilitaria per bastir ponts i proposar solucions en el moment que més falta fan", ha advertit.

Tot això malgrat ser conscient que "pot provocar un problema de relació entre el PSC i PSOE", davant la qual cosa Iceta ha plantejat la possibilitat que Ferraz exigeixi revisar el protocol entre les dues formacions.

"Mai havia pensat que el detonant d'una crisi entre PSC i PSOE seria un vot d'investidura d'un president del Govern del PP", ha recalcat.

En aquesta línia, el diputat socialista i expresident de Castella-la Manxa José María Barreda ha afirmat que no és partidari de trencar la relació de dècades entre el PSOE i el PSC "per un 'calentón'", encara que sí creu que caldria revisar el protocol que existeix entre els dos partits.

De la seva banda, l'exministre socialista Josep Borrell, en un article publicat a El Periódico, s'ha decantat per una abstenció mínima de diputats del PSOE per facilitar la investidura de Mariano Rajoy.

"Per arribar on hem arribat, hagués estat millor una abstenció negociada per facilitar un govern minoritari del PP, exigint-li mesures de tipus econòmic, social i institucional, incloent una ponència de reforma constitucional", ha reflexionat l'expresident del Parlament Europeu.