El conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va explicar dimecres al parlament de Finlàndia el full de ruta sobiranista que impulsa el Govern. Romeva i el secretari general del Diplocat, Albert Royo, van participar en la presentació de l'intergrup d'amistat amb Catalunya amb la presència de representants de 7 grups dels 9 que componen el Parlament finlandès (el Partit del Centre, el Partit Finès, l'Aliança d'Esquerra, el Partit Popular Suec, el Partit Socialdemòcrata, el Partit Coalició Nacional i de la Lliga Verda) a més dels principals mitjans de comunicació del país.

Romeva va ser rebut i presentant pel diputat Simon Elo, del Partit Finès, una formació d'extrema dreta i marca actual de Veritables Finlandesos (una força populista, euroescèptica i crític amb la immigració). Elo va ser un dels observadors internacionals convidat a les eleccions catalanes del 27-S i dimecres va confiar que «Espanya i Catalunya sabran trobar una solució pacífica i democràtica al conflicte», tot i que «toca al govern espanyol respondre a les demandes catalanes».

A banda, la presència de Romeva a Finlàndia ha generat polèmica per les notícies publicades fa uns dies sobre la visita del conseller a Hèlsinki que assenyalaven que Romeva havia estat invitat per les autoritats finlandeses. Davant això, l'ambaixada de Finlàndia a Madrid va emetre un comunicat en què precisen que el conseller no havia estat convidat en aquell viatge pel Govern finlandès.

«Raül Romeva, membre del govern de la comunitat autònoma de Catalunya, no ha estat convidat a Finlàndia per les autoritats finlandeses. En el transcurs del seu viatge, ell va al parlament per iniciativa d'alguns parlamentaris. Ni el govern de Finlàndia, ni el parlament, ni cap altra autoritat finlandesa és el seu amfitrió. Els parlamentaris i els altres finlandesos es relacionen amb qui vulguin», assegurava el comunicat.

La nota conclou que tant l'ambaixada, «com els finlandesos en general, valoren les seves relacions i la seva col·laboració amb la Comunitat Autònoma de Catalunya, així com la resta d'Espanya».

Romeva va intervenir a la cambra celebrant que «hi ha més voluntat de parlar de la qüestió catalana en determinats països que no a l'Estat espanyol». A banda, el conseller d'Afers Estrangers va expressar la seva coincidència amb els principis que guien la Constitució finlandesa, i va apuntar que Catalunya necessita disposar de «sobirania completa» per poder complir «els seus reptes nacionals i internacionals», cosa que equival, va destacar, «a fer un pas endavant com a nació lliure entre les altres nacions del món», va afirmar.

Sobre la judicialització de la política, Romeva va advertir que«els tribunals de justícia mai no poden substituir el diàleg» i es va mostrar partidari de negociar «sobre tot menys una qüestió, perquè el referèndum s'ha de celebrar». A més, va assegurar que el full de ruta independentista «s'adequarà a la legalitat». «Tot el que farem serà legal: una altra cosa és sota quina legalitat», va explicar Romeva.

Per la seva part, també el secretari general del Diplocat va assegurar que la creació de l'intergrup d'amistat amb Catalunya demostra l'interès d'alguns països «per tenir accés directe a fonts catalanes» i «estar preparats pel que pot passar en els propers mesos».