La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va garantir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que el president del Govern, Mariano Rajoy, "està disposat a parlar" amb ell, encara que sense la "imposició" del referèndum que el Govern català vol dur a terme el proper any.

"El president del Govern està a disposició del senyor Puigdemont per parlar dels assumptes que el president d'una comunitat autònoma i el president del Govern poden i han de parlar", va assegurar Sáenz de Santamaría en declaracions a RAC1.

No obstant això, la número dos del govern va puntualitzar que el president Puigdemont "no pot arribar i dir a Mariano Rajoy: 'O em dónes un referèndum pactat o faig un referèndum sense pactar'". I va afegir: "Això no és un diàleg, sinó que és una imposició".

La vicepresidenta va insistir que el Govern central està "plenament disposat" a abordar amb la Generalitat qüestions com "l'educació, la sanitat, els serveis socials o la dependència" a Catalunya i es va mostrar convençuda que si Puigdemont entén que "els límits són aquests" serà possible "avançar".

Soraya també va anunciar que la nova legislatura "tindrà un element fonamental: preservar la recuperació econòmica i avançar en la creació de treball".

Crítiques a Rufián

D'altra banda, Sáenz de Santamaría va protestar per la intervenció del portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que va acusar els socialistes de "traïdors" i de doblegar-se davant una "cacic" i als interessos dels grans consells d'administració.

La vicepresidenta va considerar "d'intolerable" la intervenció de Rufián, que "l'únic que fa és incrementar el descrèdit" dels polítics, començant pel seu propi. "Es poden dir moltes coses a la tribuna, tenim una gran llibertat per ser molt efectius i no faltar al respecte a ningú, més a partits que són tan o més democràtics que el seu", va recalcar .

"Hi ha maneres d'actuació al Parlament que no són acceptables. Tots els ciutadans mereixen un respecte i els seus representants, també", va dir per acabar.