El metge i exdirector mèdic i gerent de l'Hospital General de Catalunya Joan Sala, nascut a Manresa, ha estat nomenat nou director general del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya després de guanyar un concurs públic al qual s'havien presentat més d'un centenar de candidatures.

El Departament de Salut ha elegit Joan Sala Sanjaume com a nou director general del SEM per obrir «una nova etapa en la gestió del model de transport sanitari de Catalunya», que ha estat molt qüestionat en els últims mesos. Casualment, l'accés de Sala a la direcció del SEM arriba uns dies després que el conseller de Salut, Toni Comín, proposés l'adquisició de l'Hospital General de Catalunya -entitat on el nou director del servei d'emergències havia ocupat un lloc de responsabilitat- per 50 milions d'euros, un anunci que va sacsejar el sector i que li va valer nombroses crítiques, fins i tot des de perfils propers a la coalició JxSí, com és el cas de l'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa (PDECAT), que va censurar les formes amb què Comín havia donat a conèixer la proposta.

Els directius de la sanitat privada, davant l'oferta de Comín, no es van declarar sorpresos només pel preu, que consideren de saldo, sinó sobretot, com Mercè Conesa, per les formes: per anunciar-ho en una emissora de ràdio i, posteriorment, ratificar en una roda de premsa que està disposat a comprar un hospital privat quan els seus propietaris, el grup Quirón Salut, asseguren que no han rebut cap oferta en ferma ni tan sols una comunicació formal. «L'Hospital General de Catalunya no està en venda», asseguraven fonts de Quirón Salut al diari El Economista. Amb ironia, un directiu apuntava que en el seu exterior no han penjat cap cartell per informar que està en venda o lloguer, ans el contrari: les mateixes fonts subratllaven que no perilla ni la continuïtat ni la viabilitat d'aquest hospital privat malgrat que el departament de Salut deixi de derivar-los pacients de la sanitat privada. L'actual concert amb el CatSalut els va aportar l'any passat 13,5 milions d'euros, però aquest import tan sols suposa un 10% de la seva activitat.

Pel que fa al nomenament a la direcció general del SEM, el president del servei i director del Servei Català de la Salut, David Elvira, destaca el perfil de Joan Sala, «amb una àmplia experiència en gestió d'institucions sanitàries i coneixement de l'àmbit de les emergències, cosa que garanteix que és un perfil adequat per gestionar els reptes als quals farà front el SEM». La incorporació de Joan Sala al Sistema d'Emergències Mèdiques es farà efectiva al llarg del mes de novembre.

Sala és llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i especialista en Medicina de l'educació física i l'esport, amb certificat en Medicina d'Urgències i Emergències (CME) per la Societat Espanyola de Medicina d'Emergències (Semes). També ha estat instructor de Reanimació Cardiopulmonar i professor de diferents màster universitaris relacionats amb Medicina d'Emergències i la seva gestió. Fins ara, el nou màxim responsable del SEM era gerent i conseller d'APA Laboratoris Clínics, del grup Cerba Internacional.

Fins a l'any 2002 va ser director mèdic i del centre coordinador del SEM i posteriorment va ocupar diferents càrrecs de responsabilitat, com a director mèdic i gerent de l'Hospital General de Catalunya, director assistencial i gerent del Grup Tres Torres i president del Consell d'Administració de clínica del Pilar i gerent de la mateixa clínica.