Ada Colau afronta el seu segon any de mandat a l'ajuntament de Barcelona amb la mirada posada en el nou partit català de les esquerres, i en un moment en el qual el PSC podria moure fitxa per buscar una «aliança de progrés» amb la confluència liderada per l'alcaldessa. Als últims dies, Colau ha patit algun revés al consistori, com el rebuig de l'oposició a les ordenances fiscals, cosa que va obligar-la a retirar el seu projecte. O el fet que CiU hagi mostrat la seva disposició a iniciar converses amb ERC i altres forces per intentar un govern alternatiu, tot i que no sembla que pugui concretar-se en una moció de censura perquè tots ells tenen grans discrepàncies.

Des d'ERC, Alfred Bosch, està disposat a explorar l'alternativa «amb els qui vulguin un govern de canvi real», però veia «absurd» un hipotètic acord amb C's o PP (necessaris per a la moció de censura), mentre per al diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián això «ha estat descartat categòricament».

Barcelona en Comú va guanyar a Barcelona amb 11 dels 41 regidors i Colau va ser investida amb els 5 d'ERC, els 4 del PSC i 1 dels 3 de la CUP. El PSC es va incorporar al govern a principi d'estiu, mentre ERC i CUP voten sovint en contra d'aquesta aliança fins al punt que per primer cop Barcelona no tindrà aprovat un Pla d'Actuació Municipal del mandat.

En paral·lel, la maquinària per greixar el nou partit català de les esquerres, sota l'ombra de Colau, prossegueix amb una data en vermell: al març es preveu l'assemblea constituent de la nova formació de confluències davant l'incert dilema del procés sobiranista. BComú, partit de Colau, i EUiA ja han aprovat els seus fulls de ruta i ICV ho farà a principis de novembre.

Podem, l'altra pota del nou partit, endarrereix el seu procés, ja que la formació liderada per Albano Dante Fachin està immersa en el procés de consolidació de la seva estructura a tot el territori català, després del nomenament de la nova executiva el passat juliol.

Contingut programàtic i model de país són les assignatures pendents que ha de consensuar el nou partit, que ambiciona governar Catalunya, amb processos de deliberació i ponències que se celebraran abans de l'assemblea fundacional de març. Tot això, en un moment de tenses relacions entre el PSOE i el PSC i els socialistes catalans debatran en el seu congrés del pròxim cap de setmana una possible «aliança de progrés» amb la nova formació de Colau.

Colau ha reiterat en més d'una ocasió el seu compromís d'esgotar el seu mandat al consistori, descartant liderar el nou partit que coincideix en el temps amb la seva segona maternitat, de manera que el líder d'En Comú Podem i persona molt pròxima a Colau, Xavier Domènech, podria liderar la formació, tot i que també s'apunta al portaveu d'ICV, Ernest Urtasun.

De fet, Domènech presentarà el 3 de novembre la conferència «Una nova força per a una Catalunya nova» i desgranarà les claus del nou partit «català, progressista i sobiranista», acte que s'entén com el tret de sortida en la construcció de la formació. En els moviments per encaixar les peces de la nova formació, Pablo Iglesias, Ada Colau i Alberto Garzón van urgir donar estabilitat al nou espai dels comuns durant l'assemblea d'EUiA del cap de setmana passat.