Guerra oberta entre el PDECat i la CUP sobre els impostos a les classes mitjanes

Pascal diu que apujar l'IRPF castigaria aquesta classe i Reguant discuteix que ho sigui qui cobra més de 60.000 € anuals

02.11.2016 | 08:23
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ahir durant un moment de l´entrevista a Barcelona.

Les diferències entre el PDECat i la CUP sobre els nous pressupostos de la Generalitat són conegudes, ja des d'abans de la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont, sobretot amb les discrepàncies sobre l'augment de l'IRPF a les rendes altes o de l'impost de successions, com demana la CUP. Però lluny d'arribar a acostaments en aquesta qüestió, les dues formacions han tornat a topar en obert malgrat alguns intents per evitar el xoc en aquest front.

Ahir, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va demanar a la CUP aparcar els debats «ideològics» per poder aprovar uns pressupostos «instrumentals i no típics» i evitar, així, el «bloqueig» del procés independentista. «No vulguem ser més ideològics del compte en un procés de sumes i majories que demana un esforç de tothom», va subratllar apel·lant a la «generositat» de les parts.

En una entrevista a l'ACN, Pascal va advertir que apujar l'IRPF o l'impost de successions en un territori «especialment gravat» seria un «error» perquè podria minvar la «competitivitat interior i exterior» del país i «castigar» les classes mitjanes i els sectors productius. «Seria tirar-nos pedres sobre la pròpia teulada», va il·lustrar.

Tot i això, el PDECat s'avé a estudiar la incorporació d'algun impost de cara als nous comptes però va evitar precisar-ne el contingut per no enterbolir les converses entre Govern i partits. Fins a la data, fonts d'Economia i dels equips negociadors van coincidir a assenyalar que estudien la creació d'una taxa per a les begudes ensucrades, un gravamen als bancs, impostos a les grans fortunes i les nuclears i un tribut contra l'especulació immobiliària.

Abans, Pascal havia insistit que l'aprovació dels comptes és «fonamental» perquè el procés independentista segueixi avançant. Per això, els actors polítics de JxSí i la CUP estan obligats a «entendre's», ser «generosos» i «sortir de les zones de confort partidista» per facilitar l'entesa, va assenyalar.

Pascal va recordar l'episodi del juny, quan el projecte pressupostari va quedar embarrancat en el primer tràmit i va derivar al setembre en la qüestió de confiança. Per això, els comptes s'han de veure com quelcom «instrumental» i no com els «típics» comptes «als que hem estat acostumats fins ara», va dir Pascal demanant no repetir errors del passat i aparcar les qüestions ideològiques.

Per la seva part, la diputada i responsable de l'àrea econòmica de la CUP, Eulàlia Reguant, va replicar Pascal discutint que sigui classe mitjana qui cobra més de 60.000 euros anuals. Ho va fer a Twitter en una cadena de missatges, el primer dels quals amb una taula de l'Idescat amb els salaris bruts anuals del 2014 a Catalunya, que situen el salari mitjà en 23.927,17 euros. «Hi ha qui insisteix en parlar de les classes mitjanes. Mirem les dades i valorem:?qui són les classes mitjanes? Més de 60.000 euros anuals? No!», escrivia. Segons Reguant, «la desigualtat entre el 10% que cobra menys (si cobra) i el 10% que cobra més» és com a mínim «el que hauríem d'abordar». I es va preguntar:?«Això és ideologia? Si».

En un altre tuit, va afegir que «quan només el 4% de la població declara més de 60.000 euros d'ingressos anuals tenim dos problemes: el frau fiscal i una desigualtat imperant» i va dir que «podem mirar a un altre costat o abordar la redistribució de la riquesa i atacar el frau per reduir (i eliminar) les desigualtats». Finalment, «la construcció de la sobirania real també passa per això, eines que ens permetin governar-nos en tots els sentits també ara i aquí», va reblar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


El ministre Zoido diu que la cèl·lula està desarticulada i Mossos el rectifica

El ministre Zoido diu que la cèl·lula està desarticulada i Mossos el rectifica

La policia catalana concreta que és aquest cos qui ha de dictaminar si el grup terrorista està del...

Els Mossos busquen Younes Abouyaaqoub, únic membre de la cèl·lula que falta localitzar

Els Mossos busquen Younes Abouyaaqoub, únic membre de la cèl·lula que falta localitzar

De moment hi ha quatre persones detingudes per presumpta vinculació amb els atemptats de Barcelona...


Qui són les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

Qui són les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

Els atacs de dijous s'han endut la vida o ferit persones de "més d'una vintena" de nacionalitats

Els adeptes a les pseudociències i als falsos experts augmenten per tractar malalties

Els adeptes a les pseudociències i als falsos experts augmenten per tractar malalties

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya adverteix del perill de deixar la salut en...

Enllaços recomanats: Premis cinema