El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, s'ha mostrat disposat a liderar el nou partit dels comuns a Catalunya que impulsa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

En una entrevista a La Vanguardia, Domènech s'ha descartat com a cap de llista per a la Generalitat, però ha mostrat la seva disposició a liderar el nou partit, integrat per BComú, Podem, ICV i EUiA, "si hi ha consens i la gent així ho vol", malgrat destacar la necessitat que emergeixin cares noves.

Xavier Domènech, un dels ideòlegs d'aquest nou partit, ha assenyalat el caràcter sobiranista de la nova formació i ha reconegut que, si bé "en els comuns hi ha independentistes, aquests estan en un espai que és sobiranista, no independentista, que considera Catalunya com una nació sobirana amb dret a decidir".

Després de recordar que En Comú Podem defensa un Estat plurinacional, s'ha declarat personalment partidari d'un model confederal i ha assenyalat que el nou partit "serà el que decideixi" a l'assemblea constituent que celebrarà el mes de març vinent.

Respecte al referèndum que prepara el Govern català en la seva via cap a la independència, Domènech ha dit que "repetir el 9-N per anar a unes eleccions anticipades és una cosa que ja hem viscut. I no aportaria res de nou".

Això no obstant, ha assegurat que "si hi ha una proposta de referèndum efectiu i amb conseqüències jurídiques i polítiques, evidentment participarem. Però de moment no sabem quina és la proposta del Govern. Ha d'haver un reconeixement internacional o d'altra manera no serà efectiu".