El líder del PSC, Miquel Iceta, ha obert avui les portes del seu partit al catalanisme "orfe" de CiU per fer més fort el socialisme davant dels governs "inútils" o el "populisme tonto i la demagògia", davant els quals el seu partit "no cedirà" ni es "rendirà".

Iceta també ha considerat que el PSC necessita "passar a l'ofensiva" davant de la gestió de governs "inútils" a Catalunya i amb l'objectiu de recuperar tots els socialistes que ara se senten "orfes" i assolir un nou "reagrupament socialista".

En la seva intervenció davant el ple del congrés del PSC, després d'haver estat ratificat com a primer secretari, Iceta ha fet una crida al catalanisme moderat, un sector de votants que, després de la dissolució de CiU i la pèrdua de representació parlamentària d'Unió, s'ha convertit en objecte del desig de diversos partits, des del PDECat al PP, Ciutadans, PSC o els 'comuns'.

El dirigent, no obstant això, ha considerat que l'"únic partit catalanista no independentista" actualment és el PSC, ja que "uns mai han estat catalanistes, d'altres s'han convertit en independentistes i d'altres s'ho estan pensant, perquè estan en construcció".

"Hem d'acceptar que ens toca representar també aquells catalanistes de sempre que no són independentistes i ara se senten orfes de representació política i parlamentària", ha assenyalat Iceta.

Uns votants que, ha recordat, "volen millor autogovern, millor finançament, pensar més en Espanya i Europa i sentir-se orgullosos del seu país".

"Algú té alguna dificultat de subscriure aquests objectius? No són els nostres?", s'ha preguntat.

És per això que s'ha dirigit "als centenars de milers de catalans que no volen aventures, que volen diàleg, negociació, pacte, resultats, reconeixement de la singularitat de Catalunya i la seva identitat, estabilitat, progrés, treball digne, respecte a la llei i un futur segur i esperançador".

Totes aquelles persones, ha afegit, "han de saber que compten i comptaran amb el PSC, fins i tot si no el voten".

"Però per favor, que el votin, perquè llavors podrem fer molt més!", ha afegit.

Més encara per fer front "als que diuen que tenen solucions, fàcils i indolores", un "populisme tonto" davant el qual, ha avisat, el PSC "no cedirà".

"No cedirem davant la demagògia, no buscarem l'aplaudiment fàcil de ningú. Un populisme alimentat per la por, l'escepticisme i la desconfiança, que abomina del pluralisme, que no se sent còmode amb la diversitat d'opinions i se sent en possessió de la veritat, sense acceptar l'existència d'altres veritats", ha criticat.

Davant d'això, ha esgrimit el diàleg, la negociació i el pacte com a única solució a l'encaix de Catalunya i la via per tornar a traçar llaços amb aquell catalanisme "oposat al populisme".

Iceta ha carregat també contra els "governs inútils i incapaços de resoldre el problema de Catalunya": "No porteu massa temps amb aquest rotllo? Què ha tret Catalunya? En què està millor que el 2010? No podem comprar un projecte que ha fracassat estrepitosament i que volen allargar sense sentit per la falta de valentia d'acceptar el seu fracàs, això està ocorrent a Catalunya", ha dit.

El líder socialista ha rebutjat l'acusació de partit conservador, i si bé ha deixat clar que el PSC "no vol trencar res, no perdre l'autogovern, devaluar les institucions i degradar el debat polític", sí vol "arriscar-ho tot" per millorar la vida dels ciutadans i els que més pateixen la crisi econòmica.

Iceta ha recalcat que el PSC "farà tot el que faci falta" per resoldre l'encaix de Catalunya, però dedicarà "encara més temps" al fet que "cap família hagi d'elegir entre pagar el rebut de la llum o omplir la nevera", perquè "o l'encaix de Catalunya, l'autogovern i el finançament són instruments a favor de la justícia social" o no li interessen "per a res".

Però al mateix temps ha constatat la voluntat del PSC de negociar amb el Govern i amb la Generalitat si serveix per fer avançar l'agenda social, econòmica i política, a l'hora que seguirà treballant amb els socialistes de tot Espanya al Congrés "per seguir superant les dificultats".