L'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI han cridat aquest dilluns a una participació unitària, des de la societat civil i política, en la mobilització convocada diumenge en defensa de les institucions catalanes i la democràcia davant dels "atacs sistemàtics" de l'Estat.

En roda de premsa, han presentat els detalls de la concentració que, sota el lema 'Per la democràcia. Defensem les nostres institucions', tindrà lloc diumenge a les 12.00 hores a l'avinguda Maria Critina de Barcelona, i tindrà la presència de l'expresident de la Generalitat, Artur Mas; les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau --encausades pel 9N--, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, entre d'altres.

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, considera que ha arribat el moment de donar suport als representants polítics que ja tenen oberta una via judicial i "als quals ho estaran les pròximes setmanes" perquè, segons la seva opinió, cal deixar clar el suport inqüestionable que se'ls brinda a ells i a les institucions catalanes.

"L'Estat no podrà guanyar aquesta batalla. No podrà frenar el procés cap al referèndum i la independència amb les actuacions que estan portant a terme.

Buscaran desgastar-nos i fer por", ha advertit Sànchez, que ha confiat que diumenge hi hagi una gran mobilització unitària, i més tenint en compte que els procediments judicials oberts afecten un ampli ventall de formacions.

"Això no va de sigles de partits, ni de personalismes ni de banderes. El que defensem aquest 13J és la democràcia", ha ressaltat el president d'Òmnium Cultura, Jordi Cuixart, que ha lamentat que l'Estat intenti resoldre un problema polític a través dels tribunals i no a través del diàleg.

"Ens volen dividits"

Segons Cuixart, l'Estat vol als catalans "dividits com poble" però, segons la seva opinió, el que aconsegueixen és enfortir les demandes dels catalans.

Des de l'AMI, la presidenta, Neus Lloveras, ha interpretat que hi ha una intensificació dels atacs contra els càrrecs electes catalans, el que evidència que "s'està en la recta final" del procés sobiranista, i per aquesta raó ha interpel·lat a participar en la mobilització de diumenge.

"Anem a l'una. Deixarem clar que quan s'ataca un càrrec electe català, s'ataca a tota la societat catalana", ha subratllat Lloveras, després de destacar que és un acte que es convoca des de la unitat i va dirigit a tots els demòcrates en defensa de les institucions catalanes.

Altres participants

A més de Mas, Ortega, Rigau i Forcadell, també participaran en la mobilització el portaveu del PDECAT al Congrés, Francesc Homs, i dirigents municipals com l'alcaldessa de Berga (Barcelona), Montse Venturós (CUP), i el regidor anticapitalista a Vic Joan Coma.

També acudirà el president de Catalunya Acció, Santiago Espot, que aquest dilluns havia de declarar davant de l'Audiència Nacional, entre d'altres representant del món local.