El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va demanar ahir al PSOE que "no expulsin ni deixin de banda" els socialistes catalans del projecte compartit entre els dos partits, perquè el PSC "no vol desentendre's ni renunciar a tenir un projecte per a Espanya" i vol fer-ho des del "pont de comandament".

En la seva intervenció per clausurar el XIII Congrés celebrat aquest cap de setmana, Iceta va al·ludir de forma indirecta a la crisi oberta entre la gestora del PSOE i el PSC arran de la ruptura de la disciplina de vot dels diputats socialistes catalans en la investidura de Mariano Rajoy.

"El PSC no es vol desentendre d'Espanya, no pensa renunciar a tenir un projecte per a Espanya. Volem compartir un projecte, construir-lo i si fa falta estar en el pont de comandament, perquè ens sentim part d'aquest projecte", va assenyalar.

I va subratllar a continuació: "no ens agradaria que alguns, per activa o passiva, ens deixessin de banda o expulsessin de la possibilitat de compartir un projecte conjunt".

Perquè, en el repte de fer del PSC un partit "més útil" per a la societat, va demanar que "no hi hagi dubtes", ja que es farà "de la mà dels nostres germans del PSOE".

Iceta va demanar, d'una altra banda, que no es deixi en el "prestatge" el treball fet pels anteriors líders de PSOE i PSC per teixir una proposta federal i va fer una crida a que es "tradueixi en acció política i reformes".

"No em sap greu dir que el PSOE ha demanat ja dues vegades que s'obri al Congrés una ponència per parlar de la reforma constitucional i va ser la majoria absoluta del PP la que ho va negar. Per això no sé com algú no entén que nosaltres hem de poder-li negar el suport al PP, perquè ha tancat portes", va sentenciar, entre aplaudiments dels centenars de delegats socialistes.

Però, aprofitant la presència entre els convidats del portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, va demanar al dirigent popular que s'emporti "un bon record" d'aquest congrés, perquè "aquí hi ha ganes de dialogar, negociar i arriscar".

"L'únic que no podem acceptar és una porta tancada o una orella tapada", va afegir el primer secretari dels socialistes catalans.

Iceta va celebrar d'una altra banda el treball realitzat al congrés del PSC, on, va dir, s'ha treballat "molt i bé per clarificar posicions en aspectes clau, esvaint dubtes o deixant de banda algun antic plantejament" del partit.

L'objectiu del congrés era, segons el seu parer, que el PSC sigui "cada dia més útil a la societat catalana", ja que "les velles propostes ja no són solucions a les noves necessitats que van apareixent".

"O un nou inici o decadència i inutilitat. En temps de canvis, el PSC ha d'impulsar canvis i oferir-se com a instrument de canvi. Hem de ser capaços de fer propostes coherents, factibles i àmpliament compartides", va assenyalar.

Va marcar així quatre objectius: fer créixer l'economia, repartir la riquesa i crear ocupació amb un nou model econòmic; una agenda per la igualtat; regeneració institucional i democràtica; i un acord entre Catalunya i la resta d'Espanya.

Catalunya com a nació

El primer secretari ha reivindicat durant la seva intervenció el reconeixement de Catalunya com a nació. "Catalunya vol ser reconeguda com a nació, ningú ha de veure cap mena de risc ni per a la unitat d'Espanya, ni per a la fraternitat dels espanyols, sinó que volem que pugui ser coneguda i reconeguda com el que se sent", ha declarat. El primer secretari ha continuat assegurant que aquesta reivindicació és compatible amb defensar un projecte compartit amb Espanya.