El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va considerar ahir que seria «estrany» fixar ja una aliança preelectoral d'esquerres amb partits com el PSC per a unes eleccions catalanes tenint en compte que els comuns se centren ara a crear un nou espai. Després que el PSC aprovés en congrés aquest cap de setmana una ponència política que aposta per assolir una «aliança catalana de progrés», Domènech va apuntar en una entrevista ahir a Catalunya Ràdio que aquesta hipòtesi és «massa avançada en el temps».

«Si volem un nou espai polític i el primer que fem és una aliança, em semblaria estrany», va insistir. A més, es va mostrar «disposat» a assumir, si així li demanen, «el lideratge» dels comuns a partir de l'any que ve. «Ara faig un procés d'acompanyament en la construcció del nou espai i es pot encarar en assumpció de responsabilitats. Però és bo que apareixien noves cares» per expressar «pluralitat» en el lideratge i recollir sensibilitats internes, va afirmar.

Per la seva part, el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, va sortir al pas a les paraules de Domènech i, després de demanar als comuns que defineixin els seus plantejaments ideològics i programàtics, va deixar clar que el PSC no es planteja ara un pacte per anar junts als comicis.

També l'alcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona En Comú, Ada Colau, va dir diumenge que en els últims temps s'ha produït una «sacsejada institucional que feia falta» i ara s'està en espera de veure com es reconfigura el panorama polític català, cosa que «ha posat molt nerviosos -segons el seu parer- als partits tradicionals (com el PSC), acostumats a que cadascun tingués el seu lloc».

Collboni, soci de Colau a l'Ajuntament, va voler deixar clar que l'aposta programàtica dels socialistes no passa per un pacte preelectoral, ja que els comuns han de conformar abans la seva formació a nivell català, «definir-se ideològicament i concretar també a nivell de plantejaments sectorials, en economia, en la seva concepció institucional, etcètera».

«És prematur parlar d'aliances preelectorals sobretot quan des del PSC percebem una certa confusió ideològica en aquesta formació, una certa indefinició en els seus plantejaments», va dir en declaracions a EFE demanant que «ningú interpreti de forma incorrecta» els plantejaments socialistes.