El Govern va confirmar ahir que aprovarà l'avantprojecte de llei dels pressupostos al novembre i va admetre que probablement el Parlament no podrà aprovar-los definitivament abans de començar el 2017, per tant, es començarà l'any amb pròrroga pressupostaria. Un fet que la consellera de la Presidència, Neus Munté, va qualificar de «qüestió tècnica inevitable». En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Munté va assegurar que l'executiu català està treballant «a tota màquina» amb els comptes de l'any que ve i que s'està avançant en les negociacions. Va afegir que s'està treballant «a bon ritme» i que és optimista respecte la possibilitat de tancar un acord amb la CUP per portar els pressupostos al Parlament.

Munté va afirmar que el Govern complirà el calendari i aprovarà els pressupostos durant el mes de novembre, sense concretar quin dia podria ser. «Les posicions de tothom són ben conegudes i legítimes, però ha arribat l'hora dels acords. Estem treballant a bon ritme, sóc optimista respecte la possibilitat de tancar un acord», va afegir la també portaveu del Govern. Preguntada per si el Govern començarà el 2017 amb pressupostos prorrogats, Munté va admetre que la tramitació parlamentaria és llarga i que és «probable» que el Parlament no pugui aprovar els comptes abans d'acabar l'any.

La consellera va treure importància a aquest fet i el va qualificar de «qüestió tècnica inevitable». Va afegir que es treballarà perquè el termini sigui «el més àgil possible» i va insistir que l'important és que hi hagi un acord per als pressupostos que va tornar a qualificar de «molt necessaris». Sobre l'estat de les negociacions amb la CUP, la consellera de la Presidència es va limitar a explicar que s'està avançant i que es necessita «una mica més de temps i certa discreció».

D'altra banda, el portaveu de Catalunya Sí que es pot (CSQP) al Parlament, Joan Coscubiela, va denunciar la «falta de voluntat» de diàleg del vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, sobre els Pressupostos i va reiterar la disposició de CSQP a negociar.

Reaccions de CSQP i PPC

En roda de premsa al Parlament, Coscubiela va criticar que Junqueras «no hagi acceptat de moment reunir-se» amb CSQEP per abordar els pressupostos. Coscubiela va reiterar la disposició del seu grup a «dialogar, negociar» i si es dóna el cas «pactar» els pressupostos, però va advertir que CSQEP «no donarà mai un xec en blanc al Govern». «Junqueras no té moltes ganes de dialogar i negociar els pressupostos, però encara està a temps», va reptar Coscubiela, pel que va emplaçar «públicament» al vicepresident a reunir-se amb ells.

El portaveu parlamentari de les confluències va manifestar a més la seva preocupació per la «falta de transparència i l'obscurantisme» de l'executiu català quant als pressupostos, així com perquè no ha donat pistes sobre l'orientació dels nous comptes de la Generalitat.

Coscubiela va insistir que CSQEP té una sèrie de propostes que traslladar al Govern, com una reforma fiscal que sigui «més progressiva i redistributiva» amb la modificació del tram autonòmic de l'IRPF que, actualment, «penalitza» les rendes baixes mentre «beneficia» les altes, de l'impost de patrimoni o del de successions.

A més, va argumentar que aquesta nova fiscalitat permetria augmentar els recursos de la Generalitat per a polítiques socials, àmbit en el qual CSQEP situa com a prioritàries la renda mínima garantida i l'emergència habitacional.

Finalment, el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va alertar del «perill» de prorrogar els pressupostos i va reptar Junqueras a «no tenir por» i portar-los al Parlament. En roda de premsa, Millo es va oferir a parlar amb Junqueras prèviament a la presentació dels comptes per si poden incloure alguna «suggeriment» per aconseguir uns pressupostos que puguin ser «útils» per a la societat.

El popular va mostrar la seva «preocupació» pel fet que els comptes encara no hagin entrat al Parlament i va valorar que la situació política fa pensar que el projecte no està «prou madur».