Una jutge de Barcelona ha citat a declarar com a investigats per delictes de desordres públics i danys mitja dotzena d'interns del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona implicats en l'intent de fuga massiva i posterior motí ocorreguts el passat 1 de novembre. Segons fonts judicials, la titular del jutjat d'instrucció 24 de Barcelona, que estava de guàrdia el dia dels fets, ha obert diligències d'ofici per investigar el motí frustrat al CIE arran d'un informe de la Policia Nacional sobre els fets.

La magistrada ha obert diligències per investigar els fets, que inicialment emmarca en els delictes de desordres públics i danys, atès que l'informe policial apunta que els interns van trencar una porta de vidre per obtenir vidres i material perillós durant el motí.

La jutge ha citat a declarar com a investigats els pròxims dies mitja dotzena d'interns, la majoria d'ells algerians, identificats per l'informe de la Policia per la seva participació en l'intent de fuga massiva i posterior motí, que va durar dues hores i mitja i va ser secundat per uns 70 dels «sense papers» que alberga el CIE de la Zona Franca de Barcelona.

A més, la jutge ha demanat als responsables del CIE la gravació de les càmeres de seguretat del recinte, especialment les que poguessin captar imatges del pati i de la cuina del centre, per on uns 40 interns van intentar escapar-se. La magistrada també té previst interrogar com a testimonis diversos agents que van presenciar els fets.

La investigació penal oberta per la jutge transcorre paral·lela a les diligències que la setmana passada va obrir el fiscal d'Estrangeria de Barcelona, Fernando Rodríguez Rey, després de visitar el CIE de la Zona Franca de Barcelona amb el jutge que té encomanat el control de l'equipament.

Un cop acabi la seva investigació, que no és penal i es basarà també en imatges de les càmeres de seguretat, el fiscal elaborarà un informe amb les seves conclusions sobre l'origen dels incidents.

Paral·lelament, la plataforma Tanquem el CIE ha presentat una queixa davant el jutjat encarregat del control del recinte en la qual demana que s'investiguin presumptes maltractaments policials denunciats per nou interns del centre, després del motí del passat 1 de novembre.