La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va instar la CUP a «no caure al parany» i a «mantenir la unitat sense fissures» del bloc sobiranista després de les crítiques dels cupaires als Mossos arran de la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, el passat divendres. «Vindran altres episodis en què haurem de defensar les institucions, els càrrecs electes, i la nostra policia», va afegir Munté.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant va suggerir que la detenció per part dels Mossos de Venturós podia generar «certes dificultats» en la relació entre la CUP i JxSí i el Govern. Unes afectacions que la portaveu del Govern no augurava «en absolut» en plenes negociacions pressupostàries.

Munté va recordar a la CUP que els Mossos actuen com a policial judicial i que l'ordre de detenció «emana d'un jutge». «El que no és possible en una situació similar és plantejar que hi hagi una directriu política. No és possible», va insistir Munté. De fet, en aquest sentit, la portaveu del Govern va augurar eventuals casos semblants amb Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs, Carme Forcadell o Joan Coma. «I qui sap si d'altres alcaldes per haver fet ús de les seves atribucions com a alcaldes. No hi ha d'haver fissures, és un missatge que tenim molt clar des del Govern i també des d'altres actors que contribueixen a tirar endavant» el procés, va resoldre Munté. «Si alguna cosa queda clara després dels fets de divendres és que no podem caure al parany i hem de mantenir la unitat sense fissures, vindran altres episodis en què haurem de defensar les institucions, els càrrecs electes i la nostra policia», va afegir Munté.

La «gravetat» de la detenció

En qualsevol cas, la consellera de la Presidència es va refermar en la «gravetat» de la detenció de Venturós: «la persecució d'una actuació d'una alcaldessa fent ús de la seva llibertat d'expressió de penjar una estelada». «Davant d'això hem de ser molt curosos en qui atribuir la responsabilitat d'aquesta gravíssima persecució», va insistir en un missatge als cupaires.

Pel Govern, no recau ni en Venturós, ni en la Generalitat ni en els Mossos sinó al govern espanyol que «davant la seva manca absoluta de resposta a Catalunya directament recorre a la justícia i a la repressió de la llibertat d'expressió». Al seu parer, això hauria d'esperonar «la màxima unitat per defensar drets democràtics». Per tot plegat, la portaveu va descartar que la detenció de Venturós afecti la negociació dels pressupostos amb la CUP. «En absolut», va sentenciar Munté en roda de premsa. La portaveu del Govern va reiterar que la relació de Catalunya amb l'Estat només es pot resoldre per la via política i del diàleg i no traslladant-ho als tribunals.