La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona preveuen obrir com a molt tard a principis del 2017 un centre obert d'acollida per a menors no acompanyats que esnifen cola. El 2016 s'ha evidenciat un increment de l'arribada de menors no acompanyats, sobretot marroquins que ja han passat per centres d'acollida d'altres comunitats. Aproximadament un 10% d'aquests són addictes a la cola, i des de l'any passat se n'han detectat prop d'una vintena, d'entre 12 i 16 anys, dormint, drogant-se i provocant incidents al districte de Ciutat Vella, on arriben després d'escapar-se de centres d'acollida.

El 2012 van arribar 438 menors no acompanyats a Catalunya, i van augmentar progressivament fins als 544 del 2015. Aquest 2016, fins al setembre ja n'han arribat 485, més de 50 cada mes, i es preveu que a finals d'any arribin a 700 en total, superant les xifres de principis d'aquest segle amb l'anomenada «crisi dels cayucos».

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va explicar que l'estat en què arriben els menors és cada vegada més deteriorat. El consum de substàncies inhalants i els petits actes delictius ja s'inicien en el país d'origen. Bassa va dir que el Govern fa «esforços» perquè el sistema de protecció atengui tots els nens sense discriminar per raó d'origen o procedència, però va admetre que genera dificultats per atendre els menors correctament, ja que el gran volum de joves no acompanyats genera «sobresaturació» als centres. Per això, el nou centre haurà d'abordar tant la part residencial, com la necessitat de treballar des del carrer i alhora tractar l'addicció, cosa que actualment no es fa. El centre tindrà capacitat per a 20 menors, i s'ubicarà en algun edifici ja existent.