L´Audiència de Barcelona ha condemnat a cinc anys i deu mesos de presó al president de la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) entre 2006 i 2012, Antonio Marsal, per un delicte continuat de falsedat mercantil i apropiació indeguda per haver desviat 745.000 euros procedents dels cursos de formació. El tribunal ha condemnat també a set mesos de presó l'exdirector general, Ángel Hermosilla, per inducció a la falsedat mercantil, i ha absolt els altres quatre acusats.

La fiscalia demanava inicialment fins a 11 anys de presó per a Marsal per desviar diners dels comptes de l'entitat a les seves butxaques i a les de l'exdirector general entre 2007 i 2012. Marsal, que teòricament no havia de cobrar res per al càrrec, va emetre factures falses d'empreses seves que pagava la UPM sobretot amb fons procedents de subvencions públiques per a cursos de formació ocupacional. El ministeri públic l'acusava de falsedat documental, apropiació indeguda i malversació de fons públics o frau en les subvencions.

La fiscal assegura que Marsal no tenia ingressos propis i va voler mantenir el seu nivell de vida mentre era president de l'entitat, la patronal del sector del metall més important de les comarques barcelonines. Com que era un càrrec no remunerat, al qual va accedir la tardor del 2006, va decidir apropiar-se de diners de l'entitat de forma fraudulenta. Per això va demanar com fer-ho a Angel B., assessor fiscal i legal de l'entitat.

La UPM, que forma part de la Fundación del Metal para la Formación, Cualificación y Empleo (FMF), rebia, a través d'aquesta, subvencions de l'estat i de la Generalitat per a realitzar cursos de formació ocupacional. Així, del 2007 al 2009 va rebre 10,4 milions per a tres programes anuals de l'estat i entre el 2009 i el 2010 va rebre 2,6 milions de la Generalitat. Després de rebre les subvencions i realitzar els cursos, l'entitat havia de justificar totes les despeses directes i indirectes. Si sobraven diners, els havia de retornar a l'administració.

Així, els anys 2007 i 2008 va rebre 6,9 milions de l'estat però només en va justificar 6,6. Els 310.529 euros que van sobrar se'ls hauria quedat Marsal. Per a fer-ho, va comptar amb la col·laboració de l'exdirector general, Angel Hermosilla.

Una altra via per desviar fons va ser utilitzar l'empresa Vialegis, de l'assessor fiscal Angel B., que va presentar tres factures falses a la UPM per un valor total de 58.500 euros entre 2007 i 2008. El març del 2010 Marsal directament va ordenar un ingrés de 25.000 euros de l'entitat a un compte corrent seu. A més a més, entre el 2010 i el 2012 va aconseguir facturar, a través de la seva empresa Cuatro 21 SL un total de 381.000 euros a la UPM per serveis no prestats i en concepte d'"avançament".

D'altra banda, a finals del 2009, l'exdirector general va demanar al president un augment salarial de 20.000 euros per a l'any següent i amb efectes retroactius al mateix 2009, per passar a cobrar 130.000 euros anuals. Marsal hi va accedir i va convenir pagar a la dona de l'exdirector general, Margarita S., dues factures de 10.100 euros cadascuna com a suposats serveis prestats per aquesta advocada.

Finalment, el maig del 2012, la cap de Formació i altres treballadors de l'entitat van denunciar la situació a la Junta de Govern, denúncia a la qual es va adherir la cap d'Administració. La Junta de Govern va demanar una auditoria interna, Marsal va cessar en el càrrec el mes de juny i el novembre d'aquell any l'entitat va presentar la querella contra Marsal i Hermosilla. Marsal va ser substituït pel president de Ficosa, Josep Maria Pujol.

Per tot això, Marsal ha estat condemnat a cinc anys i deu mesos de presó per falsedat en document mercantil i apropiació indeguda, a pagar una multa de 382.000 euros i una indemnització de 745.000 euros, a més de sis anys de prohibició d'obtenir subvencions o ajudes públiques, ni a gaudir de cap benefici o incentiu fiscal o de la seguretat social. A Hermosilla se l'ha condemnat a set mesos de presó i 2.100 euros de multa per induir un delicte de falsedat mercantil.