JxSí i PP van frenar ahir al Parlament dos punts d'una moció que instava el Govern a modificar el tram autonòmic de l'IRPF per incrementar els tipus a les rendes més altes i modificar els impostos de patrimoni o de successions i donacions, propostes del PSC i que van defensar la CUP i CSQP.

La moció va ser debatuda i votada en el ple del Parlament coincidint amb el context de negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2017, per als quals el Govern i la CUP han consensuat ja un document amb propostes fiscals, fet que suposa un primer pas de cara a intentar que es desbloquegi la negociació sobre el conjunt dels comptes i aconseguir que es tramitin al Parlament.

Però ahir, a la cambra catalana, Junts pel Sí i la CUP van evidenciar posicions diferenciades sobre fiscalitat en la votació d'alguns punts d'una moció sobre política fiscal presentada pel PSC, en els quals s'havien acceptat algunes esmenes de la CUP. En concret, JxSí i PPC van votar conjuntament per tombar, per exemple, un punt en què s'instava el Govern a modificar el tram autonòmic sobre l'IRPF amb l'objectiu de reduir els tipus mínims, suavitzar els tipus de les rendes mitjanes i incrementar els tipus de les rendes més altes.

Aquest punt -que només va comptar amb el vot a favor dels grups d'esquerra del PSC, CSQP i la CUP, així com l'abstenció de C's- exigia a més que, «de manera prioritària, es modifiquessin l'escala i els tipus dels trams més elevats i s'eliminessin aquelles deduccions més regressives que només poden obtenir les rendes que, pel fet de ser altes, poden dur a terme una sèrie d'inversions».

Un altre punt que va ser rebutjat amb el mateix posicionament dels grups va ser el que emplaçava a modificar l'impost de successions i donacions per retornar als nivells d'ingressos del 2008, a partir d'una reducció «significativa i selectiva» dels beneficis fiscals derivats de la normativa catalana.

Tampoc es va donar el vistiplau de la cambra, aquesta vegada amb vots en contra de JxSí, C's i PPC, a modificar l'impost de patrimoni per gravar de manera més intensa els grans patrimonis, com a pas previ i transitori a l'establiment d'un impost de grans fortunes que gravi també persones jurídiques. Tampoc no va veure la llum -amb vot en contra de JxSí i abstenció de C's i CUP- un altre punt en el qual el ple instava el Govern a obrir un procés de diàleg amb tots els grups parlamentaris, amb caràcter previ a la presentació dels pressupostos del 2017.

En canvi, sí que va prosperar per unanimitat de tot l'hemicicle un punt amb esmena de JxSí per «revisar els diversos beneficis fiscals aprovats mitjançant normativa autonòmica i eliminar o modificar aquells que són clarament regressius». Entre altres punts que sí que van tirar endavant hi ha el d'instar el Govern a millorar la gestió tributària de l'impost sobre habitatges buits (només el PP s'hi va oposar) o recuperar l'impost sobre dipòsits bancaris (PPC i C's en contra); i també millorar les figures impositives en imposició mediambiental, punt que va prosperar i va deixar sol a Junts pel Sí com a únic grup en contra.

Les escoles bressol

A banda, el Parlament també va aprovar amb el vot a favor de l'oposició en bloc i el vot en contra de Junts pel Sí un punt d'una moció de C's que instava el Govern a incrementar el finançament a les escoles bressol. Els grups també van demanar a l'executiu de Carles Puigdemont que faci créixer les places gratuïtes en educació infantil de 0 a 3 anys i el nombre d'auxiliars i vetlladores. Així mateix, la cambra va reclamar al govern espanyol que restitueixi les coaportacions destinades a les escoles bressol fins arribar als nivells d'inversió del 2009. En canvi, no va tirar endavant un punt proposat per Ciutadans per garantir la presència del català, el castellà i l'anglès a les escoles bressol, així com de l'aranès a la Vall d'Aran.