El Parlament insta el Govern a gravar les begudes ensucrades

En una moció també s'acorda que la Generalitat implanti un nou sistema d'etiquetatge que permeti conèixer quins són els aliments saludables

11.11.2016 | 09:40

El Parlament va instar el Govern a fer efectiu durant el 2017 un nou gravamen sobre les begudes ensucrades. Hi van votar a favor els 35 diputats del PSC, CSQP i la CUP. El PPC hi va votar en contra i es van abstenir C's i JxSí. Es va aprovar així en la votació fragmentada de la moció que va presentar CSQP al debat sobre polítiques públiques respecte «als aliments que fan emmalaltir». En canvi, la cambra va rebutjar animar el Govern a presentar un projecte de llei que gravi els aliments amb excés de sucre, sodi o greixos saturats. En aquest cas, JxSí es va sumar al PPC per votar-hi en contra, C's es va abstenir, i amb PSC, CSQP i CUP a favor.

Gravar les begudes ensucrades és una de les mesures fiscals sobre la taula en la mesa de negociació entre CUP i Govern per als pressupostos. Tant en aquesta proposta com la de fer tributar les distribuïdores d'alimentació, CSQP atribueix la necessitat d'impulsar aquests impostos a «raons de salut pública». En la votació, també es va descartar que els pressupostos del 2017 incloguin fons suficients per garantir «a les famílies en risc de pobresa o exclusió social, una prestació per la criança dels menors d'almenys 100 euros mensuals» per facilitar l'accés a una alimentació saludable i sana. En aquest cas, JxSí va ser l'únic que hi va votar en contra; C's i PPC es van abstenir i PSC, CSQP i CUP hi van votar a favor. La moció també va aprovar tirar endavant un sistema propi i adaptat a la realitat catalana de perfils nutricionals per categoritzar els aliments en funció de la composició nutricional. A més, s'insta el Govern a treballar per millorar l'etiquetatge alimentari i de begudes per tal que s'indiqui de manera clara si contenen altes, mitjanes o baixes quantitats de sucres, greix i sal segons les recomanacions de l'OMS.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Qui són les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

Qui són les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

Els atacs de dijous s'han endut la vida o ferit persones de "més d'una vintena" de nacionalitats

Mossos blindarà Montilivi i el Camp Nou després dels atemptats de dijous

Mossos blindarà Montilivi i el Camp Nou després dels atemptats de dijous

Es recomana als aficionats acudir amb antelació als estadis per superar els controls

El ministre Zoido diu que la cèl·lula està desarticulada i Mossos el rectifica

El ministre Zoido diu que la cèl·lula està desarticulada i Mossos el rectifica

La policia catalana concreta que és aquest cos qui ha de dictaminar si el grup terrorista està del...


Els adeptes a les pseudociències i als falsos experts augmenten per tractar malalties

Els adeptes a les pseudociències i als falsos experts augmenten per tractar malalties

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya adverteix del perill de deixar la salut en...

Enllaços recomanats: Premis cinema