Tres jutges del TC consideren inconstitucionals les seves noves atribucions

12.11.2016 | 00:00

Tres magistrats del Tribunal Constitucional (TC) han presentat els seus vots particulars contra la sentència del 3 de novembre que va avalar la reforma impulsada pel govern de Mariano Rajoy que permet al TC suspendre càrrecs que incompleixin les seves sentències. La primera ponent i vicepresidenta del TC, Adela Asúa, i els magistrats Fernando Valdés Dal-Ré i Juan Antonio Xiol consideren que les mesures no s'ajusten a la Constitució i que, per tant, el TC hauria d'haver declarat inconstitucionals les noves atribucions de què disposa la seva institució.
Asúa lamenta que la sentència (aprovada per 8 vots contra 3) no analitza qüestions constitucionals importants que havien plantejat els recursos catalans i basc. Entre altres, si les noves atribucions del TC són compatibles amb el model de jurisdicció constitucional. A més, considera que s'hauria d'haver anul·lat especialment la possibilitat que el TC suspengui càrrecs públics perquè no es pot considerar que aquesta sigui una mesura que ajudi a l'execució de les sentències, perquè en ser suspès, el càrrec públic perd la capacitat de fer complir la resolució. Per tant, és una atribució «de càstig» que no s'adequa a les funcions del TC.
Fernando Valdés Dal-Ré apunta que la capacitat de suspendre càrrecs no s'ajusta al «model democràtic d'Estat» ni compleix amb el model de separació de poders. Juan Antonio Xiol assegura que el TC hauria d'haver tingut en compte el context sociopolític català.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema