La CUP va acordar facilitar l'admissió a tràmit dels Pressupostos per al 2017 al Parlament perquè van en la línia de fer possible "la ruptura, la reversió de les retallades i les privatitzacions i la redistribució de la riquesa", encara que això no pressuposa el seu aval definitiu als Comptes. La CUP va celebrar el seu Consell Polític -principal òrgan de direcció-a Artés, on va avalar que el Parlament admeti a tràmit els pressupostos, amb un resultat de 44 vots a favor, 8 en contra i 7 abstencions.

Aquest aval, que contrasta amb el veto dels anticapitalistes a la tramitació del projecte pressupostari per al 2016, arriba després de dos mesos de negociacions amb Junts pel Sí (JxSí), que han permès arribar a un preacord respecte la nova fiscalitat que servirà de base per als pressupostos de la Generalitat de 2017.

El document consensuat entre JxSí i la CUP, que preveu canvis importants en els impostos, especialment en implantar un nou tribut que busca gravar les grans fortunes, ha estat valorat pels membres del Consell Polític després d'haver escoltat el que opinen les bases en les assemblees territorials dels darrers dos dies.

Després d'adoptar aquest acord, la diputada Eulàlia Reguant va destacar que la decisió en cap cas pressuposa que la CUP hagi de donar el seu suport en bloc a l'aprovació dels Pressupostos al final del seu tràmit parlamentari. "Aquest sí a que es tramitin els pressupostos és un sí a que s'iniciï el debat tant al Parlament com al carrer", va assenyalar.

La diputada va explicar que les propostes negociades amb JxSí inclouen mesures orientades a "la ruptura, la reversió de les retallades i les privatitzacions i la redistribució de la riquesa", les tres condicions que ha posat la CUP a sobre de la taula per abordar els pressupostos.

Partides per al referèndum

En aquest sentit, va detallar que la ruptura amb l'Estat es concreta en partides pressupostàries per a la celebració d'un referèndum l'any que ve, element que ha estat clau per "desencallar" la negociació.

Reguant va voler destacar que el referèndum "no l'aturaran les polítiques repressives de l'Estat ni les actituds immobilistes de certs sectors d'aquest país", tot afegint "referèndum o referèndum, res més".

Pel que fa a la reversió de les retallades i les privatitzacions, Reguant va comentar que les mesures pactades fan "un èmfasi molt especial" en la defensa de l'escola pública i que hi hagi una millora del finançament, "tot i que encara insuficient", va admetre.

Pel que fa a la tercera pota de la negociació, la de la redistribució de la riquesa, la CUP i JxSí preveuen la creació d'un nou impost sobre actius no productius. "És a partir de ja quan acaba aquesta etapa de dos mesos de negociació i han de començar a passar moltes coses", va comentar.

Per part seva, la coordinadora general del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), Marta Pascal, va explicar que la línia vermella del seu partit en la negociació pressupostària amb la CUP és no tocar a l'alça l'IRPF i els impostos de patrimoni i de successions, per no "sobrecarregar les classes mitjanes".

Pascal va destacar la importància que els Comptes puguin ser discutits al Parlament "per no trobar-nos amb una situació que sigui una trava per al procés" sobiranista.